söndag, mars 26, 2006

Enigheten i Borgarnas fasad

Enigheten är den orangea borgerliga alliansens främsta ledord inför valet. De har bildat olika arbetsgrupper som då och då lägger fram redan kända borgerliga förslag. Det ser så vackert ut och de har fått en del framgång i opinionsmätningar. Men nu börjar den vackra fasaden, orange kan vara en vacker färg; sakta men säkert att spricka. Så gott som alla fyra partier har gått sin egen väg till irritation av de andra partierna i alliansen.

- Moderaterna har gjort upp med socialdemokraterna om asylpolitiken och mot amnestin., de andra var emot

- Folkpartiet har gjort gemensamt med regeringen om ökad buggning, Centern vill riva upp den

- Centern har gjort gemensam sak med socialdemokraterna och vänsterpartiet om energipolitiken och framför allt folkpartiet har varit irriterad då speciellt Folkpartiets egen stridstupp kärnkraftkramaren och vice ordförande Jan Björklund. Samma parti som gjorde upp med socialdemokraterna om buggningen. Dubbelmoralen frodas i borgerligheten.

- Moderaterna har gått hårt på ”lillebror” Kristdemokraterna om fastighetsskatten som kd vill avskaffa och ersätta den med en kommunalavgift. Moderaterna vill också avskaffa den men inte ersätta den med något annat.

Så enigheten är inte alltid så stark inom den svenska högern som de själva vill ge sken av och de kommer att bli mer sprickor ju närmare valet vi kommer. Speciellt om man som två av partierna ligger nära det förhatliga fyra procentspärren kommer de bli mer utspel från dessa partier. Fast ska vi vara ärliga så gäller de för den vänstra sidan av politiken också. Vi kommer att få en tuff och intressant valrörelse, men man önskar av hela hjärtat att den inte bli smutsig utan tuff, hård men ärlig valrörelse.

1 kommentar:

Patrik Renfors sa...

De låtsas vara de stabila alternativet, trots att de är omogna att ta makten. Vi har 12 års samarbete på vänstersidan och vi behöver inte vara sams, för att vi utgår som olika partier.

borgarna vågar inte prata ren politik, de har inte folkets stöd för den. De använder sig bara av vänsterns "misstag" med arbetslösheten som de inte vill göra något åt. vänsterpartiet har en politik för full sysselsättning. vi vill ge riksbanken ett sysselsättningsmål innan inflationsmålet. Borgarna hatar den sorts politiken, för att det kan funka, och makten på arbetsmarknaden kan förskjutas till arbetarnas favör genom mer sysselsättning.