söndag, mars 19, 2006

Hammarby kan inte vinna

Så var SM-finalen i Bandy 2006 slut och det blev som vanlig när Hammarby spelar en ny finalförlust. 2-6 blev de till Edsbyn efter 1-3 i paus inför rekordpubliken 23048. Det började bra för Hammarby som tog ledningen med 1-0 tidigt i matchen genom David Karlsson i femte minuten, men minuten senare kvitterade Edsbyn till 1-1. Bajen fortsatte spela bra i motvinden och hade ytterligare två bollar inne, men båda blev avblåsta för offside. Istället tar Edsbyn ledningen på hörna efter 27 minuter och tio minuter senare kom också 1-3. Dessförinnan hade Hammarby ytterligare ett mål som blev bortdömt.

Andra halvlek avgör Edsbyn i 46 minuten genom 1-4 målet. Sen kontrollerade Edsbyn matchen under hela andra halvlek. Visst försökte Bajen komma igenom deras försvar men de var stopp strax innan straffområdet. När sen 1-5 kom i den 65 minuten var matchen totalt kört för Hammarby och inte blev de bättre när Hammarby fick ytterligare ett mål bortdömt efteråt. Visst kom det ett 2-5 mål genom Kalle Spjuth men de va alldeles för sent i den 78 minuten. Man skapade ytterligare några hörnor men de blev ett Edsbyn mål till på övertid 2-6.

Sammanfattningsvis kan man säga att Hammarby gör ingen dålig match men man räckte inte till mot effektiva Edsbyn och får man fyra mål bortdömda varav några tveksamma är de inte lätt att vinna matcher. Hammarby får leva med devisen att ”Hammarby inte kan vinna” efter fem finalförluster under 2000-talet.

Vad gick snett? Ja enligt mig så kom Edsbyns 1-1 alldeles för tidigt efter Bajens ledningsmål. Vi kunde inte rida på framgångsvågen att ta en tidig ledning. Sen fick vi ju fyra mål bortdömda varav två vid ställningen 1-1. Om vi kunde få några mål med oss kunde matchen fått en annan utveckling. Istället är Edsbyn effektiva och får två mål i första halvlek och får matchen precis dit de vill. Sen tar de död direkt på Hammarbys energi i början på andra halvlek när de direkt gör 4-1. Sen spelar Edsbyn underbar försvarsbandy och tillät inte Bajen skapa några farligheter även om Hammarby har mycket boll. De resterande målen är av akademisk betydelse.

Hammarby får ta nya tag nästa säsong och vi får trösta oss att finalförbannelsen kommer ta slut en vacker marsdag någon gång i framtiden. Dessutom kliver Hammarby Handboll in i slutspelet snart och är ett av lagen som kan gå hela vägen till final och Fotbollsallsvenskan drar snart igång (4/4 mot Helsingborgs IF på Söderstadion), så de finns saker att se fram emot i denna dystra och tunga stund.
Men som sagt var känns väldigt surt just nu och champagnen får man väl spara till en annan gång. Den lär bli extra kyld den dagen den ska öppnas.