torsdag, april 06, 2006

Fotbollens avarter












Fotbollen är en global företeelse och i vartenda skrymsle i världen spelas de boll. Barn lär sig tidigt i livet vad en boll är och hur man ska hantera den. I många fattiga områden är fotbollen ett steg ut ur fattigdom. Vissa lyckas, andra tyvärr inte, men hoppet och drömmen finns alltid där. Fotbollen liksom andra idrotters målsättning är att de förenar och ska i normala fall skänka glädje och respekt för alla människors lika värde. I de flesta fall funkar detta och idrotten ger glädje och den passion som är värdig den. Men i andra fall skapar idrotten hat och intolerans mot andra och de är förödande anser jag som medmänniska och socialist.

Dagens läktarkultur är helt annorlunda än förr på gott och ont. Man har sett gamla svartvita arkivbilder med fullpackade läktare med passionerade åskådare som följer matchen med stort intresse. Men några direkta sånger hördes inte eller några s.k. Tifos, läktararrangemang som förekommer idag. Men o andra sidan kunde fans från olika lag sitta bredvid varandra och ändå inte hamna i bråk. I dag är de tyvärr omöjligt, utan att de blir bråk och oroligheter.

Det som bekymrar mig i dag är att de förekommer kränkningar mot färgade spelare, man kastar in mynt och bengaliska eldar på plan för att störa matchen. Det är direkt livsfarligt och kan skada spelare och funktionärer som befinner sig på plan. Situationen är ohållbart och måste bort.

– Rasismen är ett stort problem på läktarna. På något oförklarligt sätt förenar sig dessa två företeelser supporterkultur och rasism med varandra. I södra Europa har man haft ett stegrande problem med detta där man kränker spelare som har annan hudfärg, ibland t o m spelare i egna laget. Man sjunger nidvisor, gör apljud, man har banderoller med rasistiska budskap. I Sverige är sådana banderoller förbjudna och de är en befrielse att slippa se sånt. Där måste vi normala fotbollssupporters som älskar sitt lag och brinner för sporten ta ett krafttag och inte acceptera rasism och andra kränkningar. Det kan man göra på olika sätt genom att t ex. manifestera mot våld och rasism, man måste utesluta människor som har rasistiska aktiviteter på läktaren. Man måste få dessa individer som har sådana åsikter att inse att de skadar klubben de säger sig stödja. Klubbarna får betala dryga böter för rasistiska tendenser. I värsta fall får man spela utan publik och de är ett stort inkomstbortfall för klubben.

– Bråk mellan supporters är ett problem som i första hand sker utanför arenorna. Olika sk firmor gör upp om plats och tidpunkt för bataljen. Helt obegripligt för mig att man lägger energi på sånt och att man betalar så mycket pengar enbart för att få slåss med andra. Att de riskerar bli gripna och därmed missa matchen de säger sig åkt dit för att se visar ju bara att de inte sätter laget främst utan de har det som förevändning att få åka för att bråka.

Läktarkulturen måste få finnas kvar. De utgör en färgklick på läktaren med sina arrangemang och sång. Alla vill vi ha kvar detta och stämningen på matcherna bidrar till att höja kvalitén på matcherna. Får vi bara bort avarterna från arenorna och sporten kommer de vara stort positivt för fotbollen och för samhället. Rasism och kränkningar får aldrig accepteras. Se till och stötta laget istället för att hata motståndarna även om vi vill ha en sund rivalitet kvar Det tjänar alla lag och supporters på. Ingen ska behöva vara rädd för att gå på fotboll.

Exempel på sund rivalitet är att man kan munhuggas hjärtligt. Ett exempel är att de snart stundar ett derby mellan Djurgården och mitt Hammarby. Alla vet vilket lag jag håller på för jag döljer inte de precis. Jag känner en som är Djurgårdare och vi brukar stegra derbytemperaturen allt eftersom matchen närmar sig med munhugg. Sen efter matchen beroende på hur den slutar så fortsätter munhuggen och den som har vunnit har ju ett visst övertag. Därför hatar man att förlora. Men vi är lika goda vänner efter matchen som innan. För vi har en sak gemensamt trots att vi håller på olika lag och de är passionen för fotbollen. Det är den passionen som förenar oss alla riktiga supporters.

5 kommentarer:

Mikael.R.Nilsson sa...

japp precis nicke mycket väl skrivet vi får munhuggas när öster slår bajen ju

Nicke Grozdanovski sa...

det lär inte ske Micke :-) Men du kan ju alltid hoppas

Mikael.R.Nilsson sa...

klart dom ska ju mötas ju klart det kommer ske

Anonym sa...

Inte mycket och munhuggas om tycker jag, Öster är alldeles för bra för Bajen helt enkelt!!!!

Higgins

Nicke Grozdanovski sa...

finns bara en sak o säga... *För jävle bra* :-) *FORZA BAJEN*