tisdag, april 04, 2006

HAMMARBY-HELSINGBORG 4-2

Bajen fick en flygande start på årets allsvenska när man slog Helsingborg hemma med 4-2 efter halvtidsledning 3-0. En kylig aprilkväll på söderstadion blir aldrig kall när över 12000 på läktaren sjunger, viftandes med grönvita flaggor och halsdukar, innan match och man sjunger till Kentas låt ”Just i dag” som sjungs alltid innan spelarna kommer in på planen.

Hammarby inledde som man brukar på söderstadion med ett piggt anfalls spel och då blev rödblåa skåningarna tillbaka pressade. Redan efter fyra minuter kom första hörnan för året som dock blev resultatlös. Helsingborg stack upp några gånger och hade en del halvfarliga chanser och några hörnor innan Paulinho gav Hammarby ledningen på Bajens andra hörna, som slogs av Peter Furuseth- Olsen, som han nickar in bakom en chanslös Bengt Andersson i HIF målet. Efter de tar Hammarby över matchen fullständigt och spelar med rappare ben och tanke. Dock hade Babis Stefanidis par farliga lägen efter dryga halvtimmens spel men Bajens målvakt Ante Covic gör en bra räddningar. Den hete Paulinho vet var målet är denna kväll. Han ökar på Bajens ledning till 2-0 i 33 minuten efter att han runnit igenom Helsingborgs stillastående försvar och söderstadion exploderar i ett måljubel och inte blev de sämre när Björn Runström två minuter senare trycker in 3-0.

I andra halvlek byter HIF tränaren Peter Swärdh in Gustaf Andersson och de blir lite bättre fart på bortalaget. Man kom längre upp på planen och i den 58 min kom skåningarnas chans då man får en straff utdömd som är tveksam tycker jag. Andreas Jacobsson lägger straffen som Ante Covic räddar och dessutom tog hand om returen. Hammarby backar hem för att försvara sin ledning men de straffar sig när HIF reducerar till 1-3 genom inhopparen Gustaf Andersson efter 68min. Man hade ett par halvlägen att reducera men Hammarby höll undan och avgör matchen genom backen Max von Schlerbrűgge i 84min även de liksom 1-0 målet efter en hörna. Skåningarna får ett tröstmål ytterligare till 4-2 genom McDonald Mariga på övertid.

Bajen vinner kvällens premiär fullt rättvist. Man hade mer energi, effektivitet och tempo än sina gäster från Skåne. Får man dessutom sådan smakstart som man fick i första då är man svårslagna. Hammarby visar upp ett glatt anfallsspel och även ett glatt försvarsspel så de är ingen slump att matchen slutar 4-2. Spelare som förtjänar lite beröm är ju så klart Paulinho som gör två mål, kanske blir han vår targetspelare som kan göra de där avgörande målen som bidrar till mitt tippade guld. Man hela laget visade en hel del positiva inslag som kan bära långt i årets allsvenska. Det gäller bara att hålla den här nivån resten av serien eller åtminstone ha en hög lägsta nivå. Redan i nästa match den 10 april ställs Bajen på svårt prov då väntar en kort bortaresa till Råsunda och match mot Djurgården IF. Jag ser redan fram mot derbyt om en vecka.