söndag, april 02, 2006

I skolans värld

Så har de blivit söndag igen och man har jobbat färdigt för denna vecka. Mina nätter denna vecka då våren äntligen kom var tre nätter i rad från och med torsdag till lördag. Så nu är jag ledig fram till onsdag.

Mina funderingar just nu handlar om skolans värld. Finns väl inget annat mer än möjligtvis bostadsområden som tydligt visar att de finns klassklyftor i dagens svenska samhälle. Vissa områden har skolor som fungerar ypperligt och de finns oftast i välbärgade områden medens andra skolor befinner sig i fritt förfall och de finns oftast i fattigare stadsdelar. Det är i bl.a. skolan man formas som individ anser jag, det är där en del av identiteten uppkommer och har man kommit snett där är de svårt att reparera de i framtiden. Så skolan är viktig så det är oerhört viktigt att den är bra och meningsfull för eleverna.

- Man ska erbjudas en skola där kunskapen sätts i främsta rummet och även empatin till eleverna. Jag tror inte på att hårdare tag i skolan löser problem, de bara förstärks då.

- Eleverna ska känna sig delaktig i sin undervisning och i skolans verksamhet. Beslut ska tas i samspråk med eleverna.

- Special undervisningen ska förstärkas så att de elever som har de lite svårt ska få en ärlig chans att komma tillbaka och inte bli bortglömda

- Skolan ska vara till för alla oavsett ursprung, kön, religion, klasstillhörighet mm.

- Skolan ska givetvis vara avgiftsfri

- Skolans ska drivas i kommunal regi och ej i vinstintresse. Dock tycker de ska finnas olika inriktningar inom den kommunala regin som ska erbjudas eleven. Dock ej religiösa som jag anser segregerar skolan istället. Religionsundervisningen ska täcka alla religioner inom en ram så att eleven får en inblick och själv kan ev. välja trosuppfattning.

- Betyg skapar bara ett tänkande för prov eller tentor. Kan dock gå med på betyg som de är i dag från och med årskurs åtta, absolut inte tidigare.

- Skolan ska vara fräscht både utseendemässigt d.v.s. elevernas skolmiljö och innehåll i läroböckerna ska vara aktuell.

- Mobbingen och kränkningarna ska bekämpas. Alla elever ska kunna känna sig värdefulla, bli seeda och känna sig trygga.

- Lärarna som undervisar ska ha behörig utbildning och kompetenta och deras arbetsmiljö ska vara god


Det var några punkter som jag tror är nödvändiga för att få en bra skola där elever och lärare gemensamt arbetar för att få ett bättre samhälle byggd på rättvisa och solidaritet och de är vad vi som parti strävar efter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig, vi måste synas mer i skolfrågor,jag tycker att vi ska slopa betygen så fort som möjligt det är omöjligt att få rättvisa betyg efter det betygsystem som finns i dag.
agneta