söndag, maj 28, 2006

Allt börjar med barnen

Det är dags att man på varje förskola börjar arbeta med att enas kring om vad man menar med kön, könsroller och genus strukturer. En värdegemenskap måste byggas upp!

Ett mål har vi bland annat att lokaler och utemiljöer skall anpassas till flickors och pojkars olika behov av lek och rörelser

Det är inte ovanligt att man fortfarande kan år 2006 läsa följande "hej hopp, det blev en med snopp". Att sätta in en likvärdig ansons när en flicka föds vore nästan otänkbart "Hurra kom och titta, det blev en med....."

Vi anser att förskolan0-5 år behöver extra och särskild tid- till ett tanke och metod arbete kring genus och jämställdhet. Jämställdhetsarbetet måste påbörjas i förskolan snarast!

Barnet har rätt att bibringas jämställda attityder genom en undervisning som är genomsyrad av jämställdhet.

Barnet är alltid utan skuld och de är vår politiska uppgift och skyldighet att se till att varje barn blir sett, bekräftat och känner sig älskat.

Vi menar att flickor och pojkar ska i förskolan har samma möjlighet att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller

Albert Einstein sägs ha yttrat:" Det är en skam att vi lever i en tid då det är lättare att spränga en atom än en norm."

Fritids ska komplettera skolan, erbjuden barnen en meningsfull fritid och stöd i sin utveckling allt enligt skollagen. Vi kan inte acceptera att se en utveckling där personalen på våra fritidshem reduceras till vakter och som inte har tid att se det enskilda barnet.

För att komma en bit i jämställdheten krävs naturligtvis att bildningsnämden varje år upprättar jämställdhetsplaner. Det räcker inte med att skriva att jämställdhet börjar i klassrummet.

Med barnkonventionen som karta och kompas tryggas utvecklingen av kommunens barnomsorg. Barnens bästa i främsta rummet måste omvandlas i praktiken och inte enbart som en skrift på ett papper.

En röst på vänsterpartiet är en röst för en sund utveckling inom förskola, skola för alla barn oavsett kön!

1 kommentar:

Anonym sa...

ÅÅÅ tänk om vi fick ett samhälle som vi vill ha det, så mycket bättre det skulle vara,det är tur att det finns mäniskor som kämpar Konstigt att inte alla röstar på oss det vi har i partipogrammet är ju det nästan alla vill ha, det hör man när man pratar med folk,vad gör vi för fel när vi inte kan övertyga fler?
Agneta