söndag, maj 14, 2006

Gefle- Hammarby 0-1

Sista matchen innan VM-uppehållet gav tre ny sköna poäng till skörden. Detta efter segern borta mot Gefle med 0-1. Nu ledder vi serien efter nio omgångar och inför VM-uppehållet. Målskytten var Paulinho som satte segermålet i den 38 min. Men de var ingen bra match som de 7090 åskådarna på Strömvallen fick se. Men hemmalaget började piggast och tog tag i taktpinnen. Hammarby ägnade sig mest åt felpassningar och snedträffar på Strömvallens konstgräs. Gefle hade mest boll men hade även de svårt att skapa några direkta farligheter. Matchens första riktiga farlighet fick dock Bajen i den 15min när Björn Runström nickade bollen mot mål efter en skarv från Max von Schlebrügge. Bollen rensades dock undan på mållinjen av en Gefle back. Allt efter som halvleken fortgick kom Hammarby mer in i matchen när väl man vant sig vid konstgräset och tar då över matchen. Flera gånger kom de grönvita i lovande lägen, men de avgörande passningarna eller dragningarna bröts konsekvent av långa Gefleben. Men i den 38 minuten kom då så läget. Mikkel Jensen sprang med bollen och lyfte sedan fram bollen till Paulinho som drog sin Gefleback och rullade in bollen fint bakom Mattias Hugossons bortre hörn och 1-0 till Hammarby var ett faktum. De ca 2000 tillresta Bajare fick anledning att ge ett måljubel. De var bud på fler bajen mål innan pausvilan för Hammarby som tog över matchen helt sista fem minuter av första halvlek.

Om första halvlek var lite halvseg så var andra precis tvärom. Spelet öppnades sig och de var bud på både Hammarby och Gefle mål. Första delen av andra halvlek var klart Hammarbys. Man kontrollerade matchen och man hade en del lägen att öka på ledningen. I den 53: e minuten hade Björn Runström två lägen att sätta tvåan men båda gånger blev träffen för lös. Men mitt i alla Hammarbychanser kom ett jätteläge för Gefle att kvittera. Det var i 59 minuten som Mathias Woxlin fick bollen precis framför Ante Covic som dock hann täcka ut bollen. Minuten efter var de en straffsituation för Gefle som domaren Miro Ukalovic friade. De var Suleyman Sleyman som i en kampsituation fick ner Mathias Woxlin i straffområdet. Nu var de Gefle som hade mer boll och skapade halvfarliga lägen och man var orolig för ett 1-1 mål. De som såg så säkert ut i början av andra förvandlades nu till en nervpers. Gefle har ett par riktigt vassa avslut där de antingen skjuter tätt över ribban eller då vår australiensiske utpost räddar bollen. Gefle var inte alls ofarliga och jag förstår om hemmapubliken tyckte att oavgjort hade varit mer rättvist. Men som tur var så mattades även Gefles anfallsspel ju längre halvleken led och de inte fick utdelning. Det var en befrielse att höra domarens pipa ljuda för slutsignal som innebar seger och fortsatt serieledning.

Hammarby gör inte någon av sina större matcher i dag, men de är starkt att vinna även om inte spelet stämmer alla gånger. Sen har man marginalerna på sin sida och gör att man vinner täta matcher som den mot Gefle i dag. 20 poäng har de blivit på nio omgångar och de är godkänt. Man har under våren visat mästertakter och man har också visat att man vill ha SM- guldet. Man har slagit toppkonkurenterna och man har även slagit de lag man ska vinna över. Laget tror på sig själva och tror att de är möjligt att stå högst upp i tabellen efter 26 omgångar. Detta bådar gott när allsvenskan startar igen den 17 juli efter VM. Då är de Öster IF som kommer på besök till Söderstadion. Hur de än går i höst är de trevligt att se Hammarby högst upp i minst två månader. Text-TV sidan 343 är en härlig syn nu och under VM.

Slutligen vill jag önska Ante Covic lycka till I VM med sitt Australien och tacka hela laget för en underbar vår 2006. Väl möt i juli igen.