onsdag, maj 10, 2006

Inför Hammarby IF- GAIS











Då är det dags för match igen för Hammarby när den åttonde omgången spelas i kväll mot GAIS hemma på Söderstadion. Det är skönt att de är match igen efter den kollektiva kollapsen i söndags i Kalmar. Nu har man chans på en snabb revansch mot GAIS. Bortalaget har varit en av de positiva överraskningarna i årets allsvenska. Man ligger på en fin sjätte plats inför matchen. Man har inte gjort så många mål framåt nämligen sex mål, desto mer imponerande är att GAIS bara släppt in fem på de första sju matcherna. Det är en av anledningarna till att Göteborgarna ligger där de ligger. De flesta tippade de som klara nedflyttningskandidater och jag själv tippade de på 13 plats när serien slutar. GAIS gjorde senast en bra insats mot Djurgården hemma då man spelade 1-1 med mersmak då målvakten i Djurgården Pa Dembo Tourray räddade Djurgården från förlust.

Det blir ingen lätt match för Hammarby ikväll men en seger är nödvändig om vi ska fortsätta tillhöra toppen. Hammarby kom inte upp i normal standard senast mot Kalmar och de var en kombination av att laget spelade sämre än vanligt men även att Kalmar gjorde en väldigt bra match. Så här några dagar efter förlusten och lite distans så tycker jag att de saker som kännetecknar Bajen inte fanns under matchen. Hela laget föll ihop och Kalmar var bättre än oss i alla lagdelar. Men de är sånt som händer alla lag att man har en dålig dag på jobbet. Vi måste komma ihåg att de är inga maskiner som spelar fotboll utan människor och de har rätt att underprestera någon gång utan att för den saken skull bli uthängda. Det som är viktigt efter en förlust är att vinna nästa match igen så de inte blir någon negativ trend. Förhoppningsvis har Kalmarmatchen lagt sig och Hammarby spelarna är revansch sugna och taggade till max i kväll. Dock har man lite jobb poster i backlinjen inför kvällens drabbning. Den isländske landslagsbacken Pétur Marteinsson kan förmodligen inte spela i kväll pga. sjukdom. Den som definitivt inte spelar är Suleman Sleyman som blev utvisad i Kalmar och därmed avstängd. Sen har man tidigare skador i backlinjen som inte har spelat en minut än i årets allsvenska. Så de är lite bekymmer samt i försvaret. Förmodligen går Mikkel Jensen ner i försvaret och Eric Fischbein tar hans plats i mitten.

GAIS eller makrillarna som de har som smeknamn pga. deras svartgröna tröjor är ett märkligt lag. Man åker jojo mellan seriesystemen. 2000 spelade de allsvenskt sist och ramlade ur. Året efter åkte man ner till DIV 2 och var där i ett år innan man kom tillbaka till Superettan. Två säsonger blev de i Superettan innan man i november i förra året slog ut Landskrona i kvalet till allsvenskan. Så sex år senare är man tillbaka efter denna märkliga resa. De allra flesta inklusive mig trodde innan serien att jojo resan skulle fortsätta och man skulle återvända till Superettan till nästa säsong. Nu med sju matcher spelade är jag inte lika säker längre. GAIS har visat att man vill annat. De är ett besvärligt lag att möta och man kämpar i 90 minuter i varje match. Tränaren Roland Nilsson har gjort ett gott jobb i GAIS och fått alla att dra åt samma håll. Man har tagit poäng mot storlag som Malmö FF och Djurgården och lyckats med de som Hammarby inte kan, slå Kalmar borta. Profiler i Makrillarna är målvakten Dime Jankulovski som snart representerat alla Göteborgsklubbar som finns men verkar numera stadgat sig i GAIS, De tidigare blåvitt spelarna Tomas Rosenkvist och Mikael Sandklef håller ordning på mittfältet. Dock är Sandklef avstängd i denna match. Sen är engelsmannen James Keene på topp en man måste hålla koll på. Han är GAIS bästa spelare och har gjort två mål i allsvenskan hittills och är väldig nyttig för laget för hans 100 % inställning varje match. GAIS meritlista genom åren är sex SM-titlar, den första kom 1919 och den senaste 1954. Man har en Cup triumf och den kom 1942.


GAIS hemma sedan 1980

  • 880717 1-2 publik: 3524

  • 900725 0-2 publik: 4023

  • 910915 2-3 publik: 4267

  • 000422 2-1 publik: 10728


  • TOTALT MOT GAIS
    33 11 4 18 44-68 37P


    TOTALT GAIS HEMMA
    15 8 0 7 25-33 24P


    Matchen i kväll är viktig för Hammarby, En seger gör att man kan blicka framåt och behålla harmonin i truppen. En förlust innebär att de sätter sig myror i huvudet man börjar fundera vad som är på gång och den fina harmonin i truppen kan lätt brytas. Men kommer Hammarby upp i normal standard blir de seger ikväll. Laget bör vara revansch suget och inställningen vara 100% och är den de får GAIS en svettig kväll på söderstadion

    Tips: 2-0


    AKTUELL TABELL OCH ÖVRIGA MATCHER, SE TIDIGARE INLÄGG

    Inga kommentarer: