lördag, juni 03, 2006

Inför VM- Grupp E

TJECKIEN
ITALIEN
USA


GHANA

Liksom grupp C är grupp E en oviss grupp. Samtliga lag i gruppen har chans att gå vidare och varje match kommer att bli en stenhård kamp om poängen. I gruppen ingår de Europeiska lagen Italien och Tjeckien, det afrikanska Ghana och USA från Nordamerika. Linjen mellan succé och fiasko är hårfin så de kommer att bli spännande att följa grupp E.


TJECKIEN- Har ett väldigt spelskickligt landslag som kommer vara där uppe och kan även gå långt i slutspelet. Jag tror att de kommer att vinna gruppen. Tjeckien inleder den 12 juni mot USA. I mål har tjeckerna en av världens bästa målvakter Petr Chec från Chelsea och han måste givetvis hålla om tjeckerna ska gå långt i turneringen och de har givetvis alla förutsättningar att göra. I backlinjen har tjeckerna Marek Jankulovski, Milan som den största stjärnan. Han tillsammans med bl.a. Tomas Ujfalusi, Fiorentina och Martin Jiranek, Spartak Moskva ska hålla tätt och hjälpa Petr Chec i målet. Mittfältet är väldigt stjärnspäckat med Pavel Nedved Juventus som den största ikonen. Men de finns fler som t ex. Jan Polak, Nürnberg, Karel Poborsky, Ceske Budejovice och Tomas Rosicky, Dortmund. Anfallet är heller inte att leka med för motståndarnas försvar. Där har Tjeckien den långe Jan Koller, Dortmund och målskytten och hårfagre Milan Baros, Aston Villa. Baros är en pålitlig målskytt i landslaget men är lite på nedgång. Vi får se om han vaknar till i VM. Tjeckien har som egen nation inte gjort något VM men som Tjeckoslovakien har man åtta turneringar och har som bäst två silvermedaljer 1934 och 1962. Senast var man med 1990 i Italien då man nådde kvartsfinal. Fifas världsranking 2

ITALIEN- Har som en liten tradition oftast jobbigt att överleva gruppspelet men att göra det ändå och alla förutsättningar finns för att de ska upprepas i årets turnering. Man har hamnat i en tuff grupp. Italien inleder mot Ghana den 12 juni. Hela laget består av stjärnor och välkända fotbollspelare. I mål har man Gianluigi Buffon, Juventus som är en duktig målvakt som kan spika igen målet. I backlinjen finns veteranen Alessandro Nesta, Milan som är en stabil backklippa för Italien och han kommer att behövas i toppform om de ska gå vägen för laget. Andra försvarare som är nyckelspelare är de båda Juventusspelarna Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta, och Marco Materazzi, Inter. I Mittfältet har Italien bl.a. Milans energiknippe Gennaro Gattuso och hans klubbkamrat Andrea Pirlo och dessutom Romas stjärna och målgörare Francesco Totti som även kan spela som forward. Anfallet består av Luca Toni, Fiorentina som har gjort många mål för sitt klubblag i Serie A. Juventusstjärnan Alessandro Del Piero är en given man för landslaget för många och han är kapabel att göra de avgörande målen för italienarna. Bolltrollaren Filippo Inzaghi från Milan är också viktig spelare så länge han undviker offside. Italien tillhör en av de mest framgångsrika nationerna i VM-historien. Man har blivit mästare tre gånger 1934, 1938, 1982. Man har spelat 15 turneringar. Förra VM åkte man ur i åttondelsfinal mot Sydkorea. Har tippat Italien som grupptvåa men de är inte omöjligt att Italien tillslut står som mästare när vi summerar hela turneringen. Fifas världsranking: 13.

USA: En av de positiva överraskningarna i förra VM då man gick till kvartsfinal där Tyskland blev för svåra. Kan man överraska igen? Ja chansen finns då man ställer en bra trupp på benen i Tyskland men frågan är om de räcker mot Italienare och Tjecker eller varför inte Ghaneser. Första matchen är viktig för USA då man ställs mot Tjeckien den 12 juni. Målvaktssidan för USA ser välbeställt ut med tre jämna målvakter där förmodligen Tim Howard, Manchester United kommer att vara första målvakt. Backlinjen har Frankie Hejduk, Columbus Crew som den mest rutinerade spelaren. Andra i försvaret som kan betecknas som nyckelspelare är Eddie Pope, Real Salt Lake och Carlos Bocanegra, Fulham. I USA: s mittfält finns den tunga lagdelen som ska täcka både bak och agera framåt. Där har vi bl a. stjärnan Landon Donovan, Los Angeles Galaxy, vi har Claudio Reyna, Manchester City och DaMarcus Beasley, PSV Eindhoven. Anfallet har USA nyckelspelaren Brian McBride, Fulham som måste hitta målet om de ska gå vidare. En annan duktig anfallspelare är Eddie Johnson från Kansas City Wizards. USA tar sina små steg framåt i landslagsutvecklingen och vi får se om de fortsätter i detta VM. USA har spelat sju VM och har som bäst semifinal 1930. Fifas världsrankning: 5

GHANA: Den Afrikanska nationen Ghana gör sitt första VM slutspel någonsin. Men man har varit en plantskola för duktiga fotbollspelare tidigare och äntligen får nationen skörda frukterna av detta. Chansen finns att gå vidare men de ska klaffa på många håll i laget samtidigt som någon av motståndarlagen gör en dålig turnering. Som alltid är målvakterna nyckelspelare och speciellt om man VM debuterar som Ghana gör i detta VM. Backlinjen har en som spelar i Danska Randers, Issah Ahmed, andra nyckelspelare i backlinjen är Samuel Kuffour, Roma och Eric Addo, PSV Eindhoven. I mittfältet styr Chelseas Michael Essien och vi har även svenskt representant i Derek Boateng som till vardags spelar i AIK. En annan duktig mittfältare är Stephen Appiah, från Fenerbahce, Anfallarna som ska göra det för Ghana har även där en nordisk representant nämligen Razak Pimpong, FC Köpenhamn men den stora stjärnan där fram och som också spelar i Bundesliga i Tyskland är Matthew Amoah från Dortmund. Fifas världsranking 48.

MATCHER GRUPP E

060612 KL 1800 USA- TJECKIEN , Arena auf Schalke, Gelsenkirchen
060612 kl 2100 Ghana- Italien, AWD Arena, Hannover

060617 kl 1800 Tjeckien- Ghana, ReinEnergie stadion, Köln
060617 kl 2100 Italien- USA , Fritz- Walter stadion, Kaiserslauten

060622 kl1600 Tjeckien- Italien, Hamburg stadion, Hamburg
060622 kl 1600 USA- Ghana, Frankenstadion, Nurnberg.

Inga kommentarer: