fredag, juni 23, 2006

Mína 10 hjärtefrågor del 4- Internationalism och EU

Vårt land är en del av vår värld och vi bor i en liten del av världen och befolkas av nio miljoner människor av jordens totala drygt sex miljarder. Med andra ord finns de en omvärld bortom Sverige där de flesta människor bor och verkar. Tillvaron för jordens befolkning är väldigt varierat men de flesta av jorden invånare lever i fattigdom som beror t ex. på klimatpåverkan, krigsstitatuion eller förtryck. Det är viktigt att jordens resurser fördelas rättvist. Det är orimligt att vi i den rika världen suger ut de fattiga ländernas tillgångar så att klyftan mellan rika länder och fattiga vidgas. Den nationalisering som pågår i Sydamerika av naturresurserna är ett sådant steg på vägen. Dock är de viktigt att de inte blir någon miljöpåverkan av dessa naturtillgångar så att man inte utarmar jorden. Dessutom är det självklart viktigt att de fattiga får del av avkastningen så att fattigdomen bekämpas. En annan viktig åtgärd är att tredje världens skulder till den rika världen avskrivs. Vi behöver inte dessa pengar utan de behövs verkligen mer i den tredje världen. Dock är de viktiga anser jag att man utövar påtryckningar på dessa länders regimer som tyvärr ofta är korrumperade att verkligen dela ut dessa pengar till de behövande antingen i form av mat och vatten eller att man på andra sätt gör tillvaron lättare för landets befolkning. Sveriges bistånd bör höjas till 1 % av BNP och de ska självklart gå till de allra mest behövande i kampen mot fattigdomen.

Kalla kriget var förödande för tredje världen där både USA och Sovjet utnyttjade tredje världens länder och befolkning i sina syften gentemot varandra. De visade ingen hänsyn utan körde över dessa länder där man inte var främmande att hetsa de till krig och de drabbade så klart de fattiga. Det kalla kriget slutade i om med Sovjetunionens fall i början på 1990-talet men fortfarande har USA baser över hela världen som man utnyttjar då och då när man har angripit andra länder. Speciellt efter den hemska New York attacken den 11 september 2001. Visserligen har i kampen mot terrorismen fått bort vissa förhatliga regimer som Talibanerna i Afghanistan och Saddam Hussein i Irak och ingen i världen saknar dessa. Men faktum är att de stöddes båda av USA en gång i tiden direkt eller indirekt, därmed inte sagt att USA tyckte om va de gjorde men de passade in i USAs syfte mot Sovjet och tanken på världsherravälde. Men USA s som okonsekvent världspolis är ett hot mot världsfreden som inte leder till en säkrare och rättvisare värld. Man underblåser konflikter och gör att allt fler människor hatar USA och de leder i sin tur till mer terrorattacker. Det blir en ond spiral som gör världen osäkrare. I dag kan inte USA lämna Irak, då skulle helvetet braka lös med inbördeskrig om de inte redan är de med tanke på alla bombdåd som äger rum i Irak. Men på sikt måste USA lämna Irak och alla andra länder de har baser i. Däremot ska inte USA hota Iran eller andra länder med militärt våld så länge inte USA själva utsätts för detta våld. Det vore bättre om en del av USAs militära budget gick till USAs egna fattiga och till tredje världens alla fattiga. Då skulle världens enda kvarvarande supermakt kunna göra skäl för namnet och framför allt göra en insats för jordens befolkning och framtid. För pengar finns det gäller bara att omfördela resurserna.

Vi blev medlemmar i EU första januari 1995 efter en folkomröstning som JA-sidan vann knappt hösten 1994. Sen dess har vi haft en folkomröstning om EMU där folket tackade nej och de var september 2003. Då har de av naturliga skäl EU diskuterats men annars har de varit förvånande tyst om EU i vårt land. Det är egentligen bara vi på Nej sidan som då och då försöker blåsa liv i debatten men vi möts med påtaglig tystnad från speciellt EU kramarna i socialdemokratin. Är de så att man vill fatta beslut bakom vår rygg? För vara sig vi vill de eller inte så påverkar EU vår vardag och då måste vi kunna debattera denna union med sina brister och i ärlighetens namn förtjänster. Jag hoppas verkligen att EU kommer upp i dagordningen igen för det behövs. Min ståndpunkt är fortfarande negativt, jag tycker inte om tanken på en ny superstat som EU håller på att bli. EU: s tanke från begynnelsen är fin och tänkvärd nämligen att den ursprungliga tanken för att grunda det som senare skulle bli Europeiska unionen var önskan att bygga upp Europa efter förödelsen från andra världskriget samt att förhindra Europa från att än en gång bli offer för krigets gissel. Samhörighet skulle göra de omöjligt för länderna att starta krig mot varandra igen. Men efter årens gång har EU utvecklats i riktning mot en superstat. Ländernas gränser har successivt suddats ut, man har infört gemensam valuta EURO i vissa av medlemsländerna, Man strävar efter att ha en egen president och man har en gemensam utrikespolitik, EU håller på att militariseras, och Sverige protesterar inte, något som skadar trovärdigheten för den svenska alliansfriheten. Allt detta är exempel på att man håller på att bygga upp ett Europas förenta Stater. Men allt som EU gör är inte av ondo. EU har en uppgift att fylla när de gäller t ex, miljön som är gränsöverskridande.

Att skriva om internationalism är ett stort område och jag har varit tvungen att begränsa mig. Det finns mer att skriva om som t ex. kapitalismens utarmning av tredje världen, som t ex. läkemedelsindustrin ovilja att producera läkemedel i tillräcklig mängd för de behandlingsbara sjukdomar som endast förekommer i tredje världen eftersom ingen har råd att köpa de. Ju mindre som produceras desto dyrare blir de så de blir som en ond cirkel. Med andra ord dör folk i onödan av behandlingsbara sjukdomar.

Internationalismen behövs och ska prägla Sveriges politik tycker jag. Att skapa ett Internationellt handlingsprogram som innebär att man stöttar de utsatta i tredje världen och att man stödjer organisationer som t ex. arbetar för freden den globala miljön och mot fattigdomen. Vi måste komma ihåg att solidarisera oss med folket världen över och komma ihåg att alla inte haft turen att födas och växa upp i den relativa trygga del av världen som Sverige utgör. Världen behöver oss och vi behöver världen.

Inga kommentarer: