onsdag, juni 14, 2006

Mångkulturella samhället

I måndags träffade vi pressen angående Sverigedemokraternas framgång i Ungt Val och de blev ett samtal om alternativet till deras politik. Alternativet är ett mänskligare samhälle där vi tar vara på varandras kompetens och kultur. Vi tror mycket på att fördomar bygger på rädsla för de okända och att rädslan får utlopp i att man tror de värsta om folk som kommer från utomlands. Då är de lätt att dra alla över en kam utan att ta reda på om de stämmer.

Muslimer är de som skrämmer folk mest. Man tror att alla muslimer är potentiella självmordsbombare. Visst finns de muslimer som är fanatasika som ser endast till sitt, men de är inte heller intresserade av det mångkulturella samhället. Men de finns även kristna som är fanatiska också och de är lätt att glömma bort. Religion kan skapa fanatism men religion är en del av människans kultur. Vi som bor i vårt land Sverige har protestantism som ”statsreligion” men vi har även religionsfrihet i vårt land som innebär att alla har rätt att utöva sin religion, så länge de är förenligt med svensk lag, och ansöka om religiösa byggnader. Det är därför vi har kyrkor i vårt land men även moskéer eller synagogor. Många tycker de förfular miljön men de är inte värre än kyrkobyggnader. Nu menar jag inte att kyrkor förfular miljön utan tvärtom, kyrkor är vackra likaså moskéer och synagogor. Fanatism uppstår när man inte kan acceptera andra kulturer och folkslag. Det gäller både svenska och invandrare. Den egna kulturen är viktig men inte viktigare än att man kan acceptera att de finns andra som tänker olika. Jag anser att de som inte accepterar andras kulturer eller har fördomar inte är helt klar med sin egen kultur och identitet. Att man har ett behov att framhäva sin kultur på bekostnad av andras är helt klart ett sådant tecken. Man måste våga konfronteras med ”det okända”.

Jag ska skriva om några dagar i min alldeles egna artikelserie om mina 10 hjärtefrågor som jag började med i maj och jag har bara hunnit till nummer tre av de 10 punkterna. Jag har inte glömt bort de om någon trodde de. Men nästa ska handla om Internationalism och EU och där kommer jag nämna västvärldens utsugning av tredje världens folk och natur. Denna exploatering och resterna av Kalla kriget där man ställde olika länder mot varandra i detta maktspel är en av orsakerna till att vi ser självmordbombare idag. Förtryck skapar fanatism. Det går självklart aldrig att försvara att man spränger människor i luften det går bara att förklara varför det sker. Allt sedan Islams födelse på 600 talet efter Kristus har muslimer och kristna konfronterat varandra genom att man har använt religionen som ett maktmedel mot andra länder. Muslimernas erövringar av nordafrika och Spanska halvön 700-1000 talet och som sen mynnande ut i korståg på medeltiden mot Islamska länder och styrkor. Sen efter det kristna Bysnatiska rikets fall 1453 utbredde sig de kommande århundradena turkarna i sitt muslimska Osmanska rike över Europa. Som störst var man när man var utanför Wien men sen som alla stormakter kollapsade riket och de slutade i det som idag är Turkiet. Denna konfrontation pågår än i dag i världen och det är därför bl a USA är i Irak och det är därför 11 september, 2001 skedde. Den dagen människan lär sig leva tillsammans och accepterar varandras olikheter den dagen kommer världsfreden att vara en möjlighet. Allt bygger på att värna om det mångkulturella samhället inte att motverka den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Men de finns även kristna som är fanatiska också och de är lätt att glömma bort. "

Men kära nån då. Nån måtta ska det väl ändå vara med kulturrelativismen.

Kristna fanatiker delar ut broschyrer i gathörn. Muslimska fanatiker skär huvudet av människor.
Ser du skillnaden?

Tänk innan du skriver mer stolligheter.

Nicke Grozdanovski sa...

"Anonymous", det är inga stolligheter, det finns extrema kristna med som inte accepterar andra religioner eller avvikelser, de visar historien och de visar nutiden. Båda grupperna motsäger sig den mångkulturella samhället.