onsdag, juli 26, 2006

Elfsborg-Hammarby 3-0

Det blev en tung förlust mot Elfsborg på Borås Arena. Slutresultatet skrevs till 3-0 efter 0-0 i paus. Bajen inledde lite stabbigt på konstgräset. Däremot hade inte Elfsborg några problem att bemästra underlaget i början. Elfsborg pigga spel resulterade i ett visst tryck mot Hammarby målet och man vaskade fram några hörnor som dock blev resultatlösa. En knapp kvart in i matchen började Bajen dock få ordning på spelet och fick upp laget högre i banan. Erkan Zengin sköt ett skott som touchade ett Elfsborgsben och ändrade riktning men Johan Wiland i målet styrde bollen till hörna. Några minuter senare blev de kalabalik vid Elfsborg målet där Paulinho var ytterst nära att få en tå på bollen och ge Bajen ledningen. I samband med detta uppstod en handssituation, men domare Peter Fröjdfeldt lät pipan vila. I anfallet efter hade Elfsborg Anders Svensson ett jätteläge att göra 1-0. Helt fri med Covic i målet får han ingen träff alls på volleyskottet. Som tur är för Hammarby så stressar han iväg avslutet och Ante Covic tar lätt hand om bollen. Elfsborg förde matchen i första halvlek med ett piggt kantspel där snabbe Stefan Ishisaki på vänsterkanten och Daniel Alexandersson på den andra kanten ställde till bekymmer för Bajen. Men Hammarby var inte ofarliga heller och då på fasta situationer skapade man en del chanser. Men de blev 0-0 i paus.

Andra halvlek inleds som de första, med ett bra startande Elfsborg och ett Bajen som äter sig in i matchen igen. Hammarbys nye spelare Sebastián Eguren fick hoppa in i den 54 minuten och blev ett positivt inhopp för Hammarby. Han visade en del kvalitéer och vi har stora förhoppningar på honom. Men fortfarande hade Bajen svårt att få till sitt anfallsspel och de farligheter som skapades var precis som i första på fasta situationer som den hörna som Jeffrey Aubynn direkt slog i ribban. Men efterhand som halvleken fortgick tog Elfsborg över igen och skapade en del farligheter. Den ständig oro som Anders Svensson gav Bajenförsvarana höll på att ge utdelning några gånger. Anders Svensson var planens dirigent och visade prov på stor spelglädje. Matchen största farlighet dittills kam efter 68minuter då Elfsborgs Andreas Augustsson hade öppet mål, men Pétur Marteinsson fick ut sitt högerben gjorde en riktig hockeyparad och bollen gick till hörna istället för mål. Men 10 minuter senare kom tyvärr 1-0 för Elfsborg och de var Samuel Holmén som sköt bollen på en täckande Pétur Marteinsson som via sitt ben styrde bollen i en hög båge över Ante Covic och in i nätmaskorna. Elfsborg bytte efter 75 minuters spel in både Joakim Sjöhage och Léandre Griffit och de skulle visa sig vara lyckade inhopp. I den 82 minuten sprang Joakim Sjöhage förbi Max von Schlebrügge in i straffområdet där Schlebrügge drar ner Sjöhage och domaren blåser korrekt straff. En straff som Samuel Holmén iskallt och retfullt chippar in bakom en maktlös Covic. Som en tredje käftsmäll kom även 3-0 i den 83minuten. Léandre Griffit utmanar Bajenbacken och klackar sen till en frispelande Anders Svensson som drar mot mål och sen passar tillbaka till Léandre Griffit som kan stöta bollen i mål. Sen var de bara en väntan på slutsignalen.

Förlust alltså för Hammarby och de var årets andra. Precis som mot Kalmar då man fick stryk med 1-4 är de bara att glömma denna match och fokusera på matchen mot Häcken hemma. Hammarby kan mycket bättre än vad man visade i går, men personligen tycker jag nog att man ändå var värda en pinne för sin kämpainsats i 78 minuter innan allt rasade. Det som oroar mest var att de båda anfallarna Petter Furuseth-Olsen och framför allt Paulinho inte fick mycket uträttat under matchen. Där krävs de en uppryckning och dessutom krävs de ett par nya spelare för att kompensera skadorna och bredda truppen inför hösten. Serien är inte ens halvvägs och de är långt kvar. De gäller att kämpa på i alla lagdelar. I Elfsborg imponerade Anders Svensson. Han var ständig i rörelse och gav prov på sitt kunnande. Även resten av laget gjorde en bra match i går och de är bara att gratulera till segern även om de var något mål för stort. För Hammarbys del hoppas jag att Häcken på söndag får smaka på Hammarbys revanschlusta.