onsdag, augusti 23, 2006

Helsingborg- Hammarby 3-1

Efter en regnig tillställning så förlorade Hammarby tisdagskvällens match borta mot Helsingborg. Matchen avgjordes i slutet av första och i början av andra då Helsingborg vände 0-1 till ledning 2-1. Annars var de Bajen som startade matchen bäst. Man spelade aggressivt och skapade farliga chanser tack vare farliga hörnor. Frånsett de inledande tio minuterna dominerade Hammarby första halvlek med ett rörligt passningsspel och disciplinerat försvarsspel som effektivt satte stopp för Helsingborgs anfallsförsök. Ingen hade tyckt att en Hammarbyledning med två, tre mål hade varit orättvis. Petter Furuseth Olsen hade julafton på sin kant, och Sebastian Eguren var kung på mitten. Men framförallt var det en helgjuten laginsats som gav Bajens bästa fotboll sedan i våras. Efter 18 minuter sköt Erkan Zengin ett bra skott som HIF målvakt Daniel Andersson tippade till hörna. Hörnan slog Jeffrey Aubynn på bästa sätt, och fram vräkte sig Max von Schlebrügge som mötte upp med pannan. Bollen tog på Daniel Andersson, men han klarade inte att hålla den och 1-0 till Hammarby var ett faktum. Efter målet skapade Hammarby och de var nära att ledningen hade utökats. Två tunga skott av Louay Chanko och ett fint läge för Jeffrey Aubynn efter inspel av Petter Furuseth Olsen, var de klaraste chanser Hammarby skapade efter målet. Efter en halvtimme av halvleken vräkte regnet ner och planen blev mer och mer svårspelat. 0-1 verkade stå sig halvleken ut men på övertid och med bara tio sekunder kvar kvitterar Helsingborg till 1-1 genom Henrik Larsson. Han vände bort Pétur Marteinsson och strumprullade in 1-1 bakom en maktlös Ante Covic. Snöpligt mål som inte var speciellt rättvist efter första halvlek

Efter en blöt halvtidsvila på läktaren så chockade domaren Markus Strömbergsson Hammarby direkt genom att helt felaktigt döma straff för hemmalaget efter bara en minut spel. Babis Stefanidis faller väldigt lätt i straffområdet och domaren faller för frestelsen att döma en straffspark. Henrik Larsson gjorde det han inte gjorde mot Tyskland i åttondelsfinalen nämligen mål på straffspark. Regnet fortsatte att forsa ner och man var rätt så chokad på läktaren efter HIF vändning. Gräset på Olympia blev mer och mer plaskigt av allt vatten på plan. Hammarby gjorde en kraftansträngning att kvittera och man hade 2-2 bollen inne. En frispark från Jeffrey Aubynn gick i mål efter att ha touchat Sebastián Egurens huvud, men det dömdes bort för offside. Tungt i detta läge och jag kan inte säga just nu om de var offside eller inte. På läktaren såg de tveksamt ut, men jag ska inte säga något. När det hade gått 70 minuter punkterades matchen när Fredrik Svanbäck fick fri väg mot Hammarby målet. Ingen av de försvarande bajarna vågade stöta och föll istället hemåt. Svanbäck tilläts avancera långt in i Hammarbys straffområde och fastställde slutresultatet med ett markskott som tog på von Schlebrügges ben och ställde Ante Covic. Efter det var matchen körd för Hammarby. Visserligen försökte man men de gick inte längre. Domaren Markus Strömbergsson blåste av matchen och Bajens andra raka förlust var ett faktum.

Det kändes inte rättvist när man staplade blöt och besviken från den annars vackra Olympia. Tyckte Hammarby skulle ha lett efter första halvlek med inte bara 1-0 utan även mer men istället kom 1-1innan paus. Sen precis efter paus 2-1. En tung vändning för Helsingborg och för Hammarbys del en psykologisk smäll. Kändes onödigt att tappa matchen men samtidigt börjar förlusten mot ÖIS i förra omgången bli mer betungande. Nu väntar ett hett derby på måndag mot Djurgården på Söderstadion. Bäva Djurgårn för den uppgiften. Ni kommer att möta ett laddat Hammarby och ni kommer inte ha något att hämta. På vår hemmaarena regerar vi. Den matchen ska bara vinnas.