måndag, augusti 28, 2006

Inför Hammarby IF- Djurgården IF

I kväll smäller det på Söderstadion då ärkerivalen Djurgården från centrala delarna av Stockholm kommer på besök. En viktig match för båda lagen då Hammarby kommer till match med två förluster och Djurgården är också inne i en turbulent tid då fansen krävt tränare Kjell Jonevrets avgång. Nu kan båda lagen fokusera på ett derby som alltid är något extra. Ett derby är mer en match, det handlar mer än att ta tre poäng, Ett derby har passion, prestige och de handlar om stolthet. Derbysegrar kan rädda en hel säsong. Förutsättningen för kvällen match är att Hammarby är knappa favoriter tack vare att man har hemmaplan men även för att Djurgården har mer turbulens i laget än vad Bajen har. Bajen förlorade sist i den regniga matchen på Olympia mot Helsingborg med 1-3, trots att man gjorde en hyfsad insats spelmässigt och hade lie oflyt (om man nu kan säga så med tanke på den blöta gräsmattan) under matchen. Första halvlek var man det klart bättre laget och borde ha lett med några mål men istället kvitterade HIF till 1-1 sekunderna innan paus. Sen gör Helsingborg ytterligare två mål i andra halvlek. Nu måste Hammarby börja få in bollarna bakom mål igen. Ett mål på två matcher är ingen kris, men de är lika bra att vända på den trenden innan de blir de. Vi får se om anfallaren och nyförvärvet från Sydafrika Nkosinathi "Toni" Nhleko får starta matchen. Jag hoppas de får de är inte på bänken vi har köpt honom till. Sen tror jag att en som aldrig har upplevt ett stockholmsderby kan få en kick av bara atmosfären runt arenan och de kommer att innebära att han kommer att göra en kanonmatch. Paulinho måste höja sig lite och producera mål igen. Förhoppningsvis kommer det ikväll. Mittfältet gjorde en bra match sist. Sebastian Eguren har verkligen kommit in i laget och gör stor nytta på mittfältet, även ex djurgårdaren Louay Chanko börjar ta för sig mer och mer. Petter Furuseth -Olsen farliga inlägg är oftast farliga målchanser. Försvaret var lite virrigt stundtals mot Helsingborg. Vid målen hade man svårt att greppa Helsingborgarna och både 1-1 och 1-3 målet var resultat av detta. Försvararna måste få fast på Djurgårdarna utanför straffområdet så de inte kommer i lägen. För då är de farliga, de har kompetens för det. Ante Covic var chanslös på alla tre målen mot Helsingborg, han var t o m nära att ta Henrik Larsson straff som betydde 2-1 efter bara en minut av andra halvlek.

Djurgården som är regerande mästare är som nämnts tidigare mitt en turbulent tid. Det har krävts tränare Kjell Jonevrets avgång och spelet har knackat betänkligt. Sist förlorade man mot Kalmar FF hemma på Stadion med 0-1. Dessutom har Tobias Hysén lämnat Djurgårn för spel i engelska Sunderland, Abgar Barsom blir borta en längre tid framöver då han har drabbats av en sträckning i låret. Men det kanske tyngsta bortfallet är den stabile finländske landslagsmittbacken Toni Kuivasto som hålls borta från spel minst en månad framöver till följd av en knäskada. Under sommaren har Djurgården värvat brassen Enrico och framförallt den slovenske landslagsmannen Andrej Komac har fått mycket speltid. Djurgården grundades 12 mars, 1891 och klubben har 11 SM-guld, den första 1912 och den senaste 2005. Svenska cupen har vunnits fyra gånger. Den första 1990, 2002, 2004 och 2005

Det kommer att bli en spännande drabbning på Söderstadion som vi alla Bajare ser fram emot. Ett kokande Söderstadion kommer förhoppningsvis att lyfta Bajen att ta tre viktiga poäng. Den här matchen är viktig för båda lagen. Inget lag har råd att inte vinna matchen om lagen är intresserade av SM-guldet 2006. Jag tror att Hammarby är de lag som tar de tre poängen och kravlar sig fast i toppstriden. Det gäller att föra matchen i kväll och visa vilka som har hemmaplan och gärna ett tidigt mål så att Djurgården öppnar sig så att Bajen kan spela ut. Men de gäller de att försvaret håller tätt bakåt och stressar djurgårdsanfallarna högt upp på planen. Lyckas vi med det så vinner vi ikväll Nu kör vi för en eftertraktad derbyseger i kväll.