söndag, augusti 20, 2006

Mariann Karlsson

Valdagen närmar sig sakta men säkert. Idag är de bara fyra veckor kvar till vi ska välja Sveriges framtid kommande fyra åren. Fyra år låter kanske inte så länge, men tänk på att de är fyra år av ert kommande liv som ska avgöras tredje söndagen i september, så valet är viktig ur många synvinklar så gå och rösta.

Idag ska jag presentera Mariann Karlsson som är vår riksdagskandidat för Kalmar län. Mariann är 53 år och kommer från Nybro. Hon jobbar liksom jag natt fast på Stroke enheten i Kalmar. Förutom sitt brinnande engagemang för vänsterpartiet är hon verksam inom Röda Barnen där hon är kassör i den lokala föreningen. Hon har alltid varit engagerad på den vänstra sidan av politiken men gick med i vänsterpartiet först 2000. I Nybros lokalorganisation är hon ledamot av styrelsen samt miljöansvarig. Hon är suppleant i Nybros kommunstyrelse och för därmed inte rösta om hon inte ersätter någon. Men hon får ha synpunkter och det har hon kan jag lova. Till valet nu i september så är hon etta inte bara på riksdagslistan utan även i kommunalvalet i Nybro. Hon brinner för en värld med rättvisare fördelning, för jämställdhet, för äldre och ungdomsfrågor och miljö. Men ingen fråga är för liten för henne.

Jag har ställt tio frågor till Mariann om hennes politiska värderingar och tankar:

1. Vad har du för förväntningar för egen del så här veckorna innan valet?Jag tänker mest på tanken att bli riksdagskvinna Hur går dina tankar om de?

SVAR: Hur ska jag hinna med min familj, hinna skriva och skicka in alla insändare, hinna med hela länet, hinna prata med kommuninnevånare och länsbor? Hoppas jag kan göra en bra insats och svara ärligt och tydligt på alla frågor.Vi måste göra allt för att inte låta borgaralliansen ta makten. Det vore katastrof för välfärden, offentliga sektorn och arbetsrätten. Vi behövs som ett bättre alternativ än högerpartierna och vi behövs för att dra tillbaka sossarna till vänstersidan.
Jag vill vara den där vanliga medmänniskan, som tänker påverka politiken åt vänster.
Jag tycker inte om ordet riksdagskvinna, tycker det duger bra med riksdagsledamot.
Jag ser det inte som ett steg på karriärsstegen om jag skulle bli invald i riksdagen utan som en chans att under 4 år kunna satsa helt på politiken. Jag tänker hålla mig kvar i verkligheten så mycket jag kan, fortsätta leva som jag lär och använda mitt sunda förnuft så mycket det går, lyssna på väljare och medlemmar och lyfta deras frågor ända in i riksdagshuset.


2. När du kommer in i Riksdagen, vilka frågor vill du helst jobba med?

SVAR: Miljöfrågor, både här i Sverige och internationellt. Rättvisefrågor som rör barn, ungdomar och äldre. Jämställdhetsfrågor. Det kvittar egentligen, eftersom jag tycker hela Vänsterpartiets politik är bra. Den är viktig att få in i alla områden, vi behöver påverka överallt för att dra politiken till vänster.

3. Hur ska vi göra Kalmar län mer attraktivt?

SVAR: Trygg och proffsig äldreomsorg och kvalificerad sjukvård var man än befinner sig i vårt avlånga län.
Hyresrätter i alla kommuner där behov finns, speciellt billiga ungdomsbostäder, så att de kan flytta hemifrån för att studera eller jobba.
Skolor som inte konkurrerar med varandra utan stöttar och kompletterar varandra.
En offentlig sektor som klarar de behov som finns.
Visa upp vad länet har att erbjuda i upplevelser, kultur, fantastisk kust, med hamnar och fiske som skulle kunna bli en ännu större turistattraktion.
Kalmar län är ett småföretagarlän, de behövs tillsammans med den offentliga sektorn för att ge arbeten på orten. Vi ska göra det möjligt för fler att kunna etablera sig i länet och våga anställa personal.
Få fler statliga myndigheter att flytta hit ner, som inte behöver ligga i Stockholm
Bättre kommunikationer i hela länet. Då menar jag inte motorvägar, eftersom jag vet att vägarna som byggts om med mitträcken är de bästa. Jag vill se ökad kollektivtrafik, Kalmar län skulle kunna bli det glesbygdslän som på försök inför gratis kollektivtrafik, enligt Vänsterpartiets förslag. Jag tycker att man ska kunna åka tåg från södra till norra delen av länet och även in mot våra grannlän.


4. Kalmar län är ett kärnkraftslän, Hur ser du på energiförsörjningen i framtiden och hur kommer vi dit?

SVAR: Jag vill ha en snabbare energiomställning. Vi kan inte vänta längre och bara titta på när Östersjön förstörs och klimatförändringarna ställer till katastrofer både här i Sverige och utomlands .Vi kan inte heller fortsätta att vara beroende av kärnkraften och oljan. Uran och olja räcker inte i all evighet. Vi ska satsa på miljövänliga alternativ som vind, våg- och solenergi och miljövänliga bränslen som biogas och etanol. Om vi gjorde det skulle vi samtidigt skaffa tusentals människor arbeten på köpet. Vi måste använda elen mer effektivt och hushålla mer med den. Miljön skulle bli säkrare, Östersjön skulle må bättre, växthuseffekten skulle minska och människor, djur och växter skulle må bättre.

5. Är 200 000 nya jobb inom den offentliga sektorn realistiskt?

SVAR: Absolut! Det låter mycket, men tyvärr är det så illa att det har dragits ner så många tjänster i skolor, äldreomsorg och sjukvård m.m. så dessa jobb skulle i stort sett bli en återställning av vad vi hade innan åtstramningarna av ekonomin på 90-talet gjordes p.g.a. att borgarna hade haft makten och kört den i botten. Dessvärre tar vi numera även hänsyn til EU:s politik med ett utgiftstak, som inte tillåter den offentliga sektorn att vara så stor som den behövs.

6. Hur ser du på krisen i Mellanöstern?

SVAR: Mycket olyckligt. Våld föder våld Det är inte jämbördiga parter som strider mot varandra. Terrorhandlingar kan aldrig försvaras men man kan förstå dem, om man betänker att Israel har ockuperat Palestina under flera år och hindrat civilbefolkningen att leva ett eget liv. Israel bryter mot de flesta FN-resolutioner uppbackad av USA och även Sverige och omvärlden är väldigt tyst!
I Libanon använder Israel mer våld än nöden kräver för att skrämma civilbefolkningen och utför alltså en statsterroristisk handling.
Sverige har till och med ett militärt samarbete med Israel, trots att vi har regler som säger att Sverige inte ska stödja krigförande länder.


7. Hur ska vi få bukt med rasismen i samhället?

SVAR: Synliggöra klassklyftorna som är en av orsakerna till rasismen.
Ökad arbetslöshet ger oftast ökad rasism
Vi behöver en mångfaldspolitik som fungerar överallt, t.ex. när man söker arbete, skaffar bostad, blir sjuk och utbildar sig.
Vi behöver fler invandrade personer inom polisen, domstolarna, militären, politiken och den offentliga sektorn. Arbetsplatser och myndigheter ska spegla hur samhället ser ut.
Vi behöver dessutom bättre flyktingpolitik, som tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen.


8. Centern vill försämra arbetsrätten och tryggheten för unga under 26 år, Vilket är ditt recept för att få ner arbetslösheten

SVAR: Skapa fler arbeten i den offentliga sektorn. Där finns behoven. Mer resurser behövs till kommuner och landsting för att kunna anställa fler. En stark offentlig sektor gynnar innevånarna men även den privata sektorn som är beroende av att hela samhället fungerar.
Vi ska underlätta för småföretagen i länet att kunna anställa genom att ta bort medfinansieringen av sjuklönen och minska arbetsgivaravgiften för enmansföretagare, så de vågar anställa.
Vi ska stärka arbetsrätten, arbeta för en bättre arbetsmiljö och för mer inflytande på arbetsplatsen. Trygga arbetstagare gör ett bättre jobb och vågar dessutom komma med idéer och kritik som förbättrar arbetsmiljön.
Vi ska införa 6 timmars arbetsdag, som ger fler arbetstillfällen och minskar sjukskrivningarna


9. Miljön är ju viktigt både för oss och får framtid. Hur ska vi bära oss åt för att få en bättre och hållbar miljö

SVAR: Öka spårbundna transporter på järnväg, öka de vattenburna transporterna, minska bilismen genom att öka kollektivtrafiken och bygga ut cykel-och gångvägar i och runt tätorterna för att minska biltrafiken där.
Vi ska kunna gynna lokalt odlade eller producerade varor för att minska på transporter och onödiga förpackningar.
Vi måste möjliggöra ett småskaligt och ekologiskt jordbruk för att öka produktionen av ekologiska produkter, utveckla regionen och få en levande landsbygd.
Satsning på miljövänlig energi och bränsle gynnar också möjligheten att hålla ett öppet landskap.
Viktig är också vår livsmiljö. Vi måste ha en solidarisk fördelning så klassklyftorna minskar. Alla ska ha råd att äta bra, ta del av kulturen och utöva idrott eller motion.
Det förutsätter att alla har en meningsfull sysselsättning och kan försörja sig.


10. Nämn valets tre viktigaste frågor?

SVAR: Svår fråga! Det finns så mycket att välja på.
Fler jobb i offentliga sektorn- gynnar även barn, äldre och alla andra som är beroende av en bra välfärd.
Stärkt arbetsrätt- den ifrågasätts hela tiden och det är skrämmande med tanke på att det går bra för Sverige och att vi befinner oss i en högkonjuktur.
Höjda kvinnolöner- det är en skam att vi kvinnor ska arbeta lika mycket som männen, men få nästan 20% mindre i lön för att vi tillhör ett annat kön. Diskriminering är det snällaste ordet jag kommer på!!!!

Som högeralliansen håller på så kommer vi att få lägga ner mycket arbete på att försvara det vi har, när vi istället vill förbättra.
Jag tänker då på arbetsrätten, privatisering, friskolor, vapenexport, kvinnolöner, arbete åt alla, hyresrätter, avreglering av tandvården, avreglering av statliga verksamheter, utförsäljning av statliga företag m.m.
Vi har mycket att göra framöver, vi Vänsterpartister!!
Sverige är ett rikt land, men resurserna fördelas inte speciellt rättvist. Det ska vi ändra på!!


TACK Mariann för att du tog dig tid och svara på mina frågor.

Inga kommentarer: