torsdag, augusti 31, 2006

Vårdnadsbidrag


I går blev Alliansens familjepolitik pressenterat för media. Ett av inslaget är införandet av vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget innebär att man ge föräldrar möjlighet att vara hemma med barnen längre tid än vad som är dag är möjligt genom föräldraförsäkringen. Vårdnadsbidraget kan vara beskattat eller obeskattat. Ett beskattat uppgår till max 4 000 per månad, ett obeskattat 3 000 kronor. Det kommer att leda till att de nästan enbart blir kvinnor som tar ut den och det kommer att bli en kvinnofälla. Samtidigt undrar jag var pengarna till detta bidrag ska komma ifrån.

Dubbelmoralen frodas i alliansen. Ena sidan så hatar man bidragssamhället, man jagar sjuka och arbetslösa genom att försvåra och göra det ekonomisk svårt för dessa grupper och vill ha människor i arbete. Dessa bidrag är ju en försäkring som man är med och betalar. Ändå jagar alliansen dessa människor. Men å andra sidan, vårdnadsbidrag ska vi ha. Halleljula, Göran Hägglund. För mig är detta dubbelmoral av högsta sort. Nu ska man få bidrag för att vara hemma. Det är lite märkligt eftersom man angriper andra bidrag eller försäkringar.

Vänsterpartiet anser att föräldraförsäkringen ska individualiseras så att föräldrarna - oavsett kön - får hälften var utan möjlighet att överlåta dagar till den andre. Vi vill bygga ut föräldraförsäkringen till 15 månader, där vardera föräldern tar ut hälften av tiden. Målet med en sådan reform är att föräldraledigheten delas lika mellan båda föräldrarna, att det ska vara självklart att betrakta både män och kvinnor som föräldrar och att barn ska få bättre tillgång till båda sina föräldrar. Finns bara en vårdnadshavare ska denna självklart ha möjlighet att ta ut hela föräldraledigheten. Detta gör de mer rättvist och involverar båda föräldrarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

flingan ingen hindrar dig att välja vara hemma men ska samhället subvitionera detta då det slår så fel och orättvist vem kan vara hemma för de små pengarna jo en kvinna som lever med en man som har bra betalt de ensamstående? mfl vad för valfrihet har dom?

Nicke Grozdanovski sa...

Men du får själv avgöra idag hur länge du ska få stanna hemma med barnen. Men målet är att även låta pappan vara hemma med barnet och inte bara mamman. Om mamman stannar hemma i flera år tappar hon ju i arbetslivet och jag tycker inte att kvinnor ska behöva göra det. Delar man upp mellan föräldrarna får ju barnen ändå vara hemma och de blir mer jämställt :-)

Nicke Grozdanovski sa...

Visst är föräldrarna vuxna och som vuxen föräldrer vet man bäst va som är bra för barnen. Men vi ser idag att i de allra flesta fall är de kvinnan som är hemma med barnen, de är kvinnan som tappar i arbetslivet, de är kvinnan som får ha hand om barnens uppväxt och de är kvinnan som halkar efter lönemässigt. Då är de bra med delad föräldrarförsäkring anser jag. Jag tror de blir mer jämställt så och kvinnan behöver inte riskera att tappa mark på arbersmaknaden. Vi tycker egenligen lika du och jag fast vägen dit är annorlunda. :-)

Anonym sa...

Ja kan förstå det flingan och nicke det flingan sa att det är i regel så att det inte funkar för det är mannen som tjänar mest ja tyvärr är det så det vill vi ju oxå ändra på ett av skälen tyvär kvinnan tjänar sämre är att hon har hand om barnen och allt det obetalda arbetet på hemmaplan /Micke