tisdag, september 26, 2006

AIK- Hammarby 0-2

Bajen slog AIK på bortaplan i gårdagens Stockholms derby med 0-2 efter samma siffror i halvtid. Båda målen gjordes av Sebastián Eguren. Samme Eguren som jag nämnde i inför artikel kunde vara skillnaden mellan vinst och förlust. Så rätt jag hade. Men hela Hammarby gjorde en stormatch i går. Man spelade stundtals ut AIK med ett aggressivt, högt tempo och ett fantasifullt passningsspel. Bajen stressade AIK över hela planen och gav dem ingen ro att etablera ett eget spel. Redan från avspark visade man var skåpet ska stå. Efter tre minuter kom 1-0 då Sebastián Eguren nickade in bollen i mål efter en hörna slagen av Jeffery Aubynn. AIK målvakt Daniel Örlund totalmissade bollen och det var en smal sak för Eguren att sätta dit bollen. Hammarby fortsatte aggressivt, tre gula kort för Hammarby på 10 minuter. Målchanserna kom i jämn ström och AIK hade fullt sjå att freda målet. Sebastian Eguren och Petur Marteinsson vann i princip varenda närkamp på mittplan. Max von Schlebrügge sköt en frispark där Daniel Örlund revanscherade sig och gjorde en fin räddning på. Fler skott mot Örlund kom bl.a. från Fredrik Stoor som testade AIK målvakten. AIK: s första chans kom i minut 22 när Wilton Figureido sköt via Sebastian Eguren ut till en hörna, och bara fem minuter senare fick Milan Burgic en jättemöjlighet, men missbedömde bollen och hur fri han var och chansen gick honom om intet. Efter 33 minuter hittar Petter Furuseth Olsen med ett fint pass Pablo Pinones-Arce som lirar vidare till Eguren som skjuter bollen stolpe in och 2-0 var ett faktum. Slutet av halvleken blir lite lugnare med ett lägre tempo och AIK fick mer att säga till om men man skapade inte några större chanser utan Hammarby kontrollerade matchen.

Andra halvlek startade som den första. Tempot och aggressiviteten var tillbaka hos de grönvita spelarna. Man radar upp chanser mot AIK målet. Pablo Pinones-Arce kommer fri mot Örlund som räddar. Paulinho får en bra chans på returen men skottet går till hörna, Paulinho får en bra chans på returen men skottet går till hörna. En minut senare kommer Paulinho helt fri med AIK: s målvakt men det går lite för långsamt och avslutningen är ingen höjdare, rakt på Örlund, och två minuter efter det så får Pinones-Arce en jättechans, men skottet går över. Hammarby dominerade stort resten av halvleken och bara en gång hettade till för Ante Covic när han totalmissade en utboxning och Berndt Hulsker nickade bollen i stolpen. Stundtals såg de ut som de var Hammarby som jagade guld och AIK var ur form. Resten av halvleken spelar Hammarby i princip bara av matchen, ett par halvchanser från båda håll men inget som oroar och tre välförtjänta poäng hem till Södermalm. Man brukar sitta på helspänn när man kollar på Stockholms derbyn men igår var man så lugn man kan vara. Det kändes säkert på plan, även om man aldrig kan vara säker i idrottens värld.

Hela laget förtjänar beröm igår. Jag ska inte nämna någon utan ska hylla kollektivet. Man gör en kanonmatch från avspark till slutsignal. Precis den glöd och energi som kännetecknar ett Hammarby i högform. Men de är typiskt Hammarby att man inte vet vad man har laget. Den gamla klychan "Det svänger om Bajen" håller än i dag. Men faktum är att man har spelat bra de senaste matcherna utan ha marginalerna på sin sida. Igår kväll hade man allt det positiva med sig och då är de inget lag som rår på Hammarby. Nu hoppas jag att de rider på denna framgångsvåg resten av serien. Närmast väntar Malmö FF hemma på Söderstadion.