fredag, september 22, 2006

Hammarby- Göteborg 3-3

I en målrik match på Söderstadion i går mellan Hammarby och Göteborg slutade 3-3 efter de att Hammarby gjort två självmål. En tung poäng tapp i kampen om Royal League. Matchen inleddes med att Hammarby tog kommandot i matchen. Mycket av det offensiva spelet förlades till kanterna, eller via längre uppspel på forwardparet Paulinho och Pablo Piñones-Arce. Innermittfältare var nämligen Eric Fischbein och Pétur Marteinsson, vilket inte är de mest offensivt lagda. Inte desto mindre fungerade spelet för hemmalaget. Farligast blev det när Erkan Zengin frispelades av Pinones-Arce men skottet gick utanför, den borde Erkan åtminstone ha fått på mål. Hammarby skapade par halvchanser och var nära ett ledningsmål när lite överraskande Göteborg tar ledningen när Marcus Berg i den 27e minuten gick upp och nickade in Niclas Alexanderssons inlägg till 1-0. José Monteiro som återigen bildade mittbackspar med David Johansson tappade markeringen och Benny Lekström var chanslös i målet. Efter de höjer Hammarby tempot ytterligare och skapar ett tryck mot Göteborgsmålet. Nio minuter senare är Fredrik Stoor framme och fick med sig bollen efter en kontring och sköt ett skott som tog på en Göteborgsback och ställde Bengt Andersson i målet och 1-1 var ett faktum. Fem minuter senare slog ännu en formstark bajare till. Erkan Zengin dribblar med Magnus Johansson på vänsterbacken, och efter lite flipperspel går bollen fram till Pablo Pinones-Arce som behärskat placerar in 2-1 till hemmalaget och helt plötsligt hade Hammarby vänt matchen till sin fördel. 2-1 var rättvist i halvtid, Hammarby var det något bättre laget

Andra halvlek inleder Göteborg piggast och de såg stundtals virigt ut i Hammarby försvaret. Benny Lekström i målet som för dagen hade petat Ante Covic hade besvär med Göteborgs inlägg som han gång på gång hade svårt att greppa bollarna. På en hörna i den 54 minuten händer de som var väntat. Efter en IFK Göteborg hörna som Benny Lekström agerat väldigt tveksamt på skjuter Tomas Olsson in 2-2. Petur Marteinsson står på linjen och borde enligt mig ha kunnat göra betydligt bättre ifrån sig än han gjorde då bollen näst intill går rakt på honom, men han nickar den istället i eget mål. Men Hammarby visar lite uns moral när man återigen tar tag i taktpinnen och anfaller. Nio minuter senare kommer 3-2 till Hammarby då Zengin nickar fram bollen till Pinones Arce som i misstänkt offsideläge får in bollen i mål, hans andra för kvällen. Efter de så dör Hammarbys anfallsspel på ett märkligt sätt. Göteborg skapar några farliga halvchanser. Klebér Saarenpää tvingas utgå med en skada (vilken överraskning!) och ersätts utav Gunnar Gunnarsson. IFK byter in José Schaffer och Gustaf Svensson och satsar på en 3-4-3 uppställning. Hammarby ser helt slutkörda ut ju mer matchen lider mot sitt slut, man försöker kämpa men de fungerar inte. I den 87: e minuten blev Fredrik Stoor olycklig siste man på bollen efter en IFK-hörna. Med skallen styrde han in gästernas kvittering, och trots tappert försök lyckades inte Bajen ta ledningen igen. Piñones-Arce var dock riktigt nära. Ett lågt inlägg från Eric Fischbein nådde anfallarens fötter och rullade mot IFK-målet, men Bengt Andersson hann precis ner och fick ett par fingertoppar på bollen. Vi fick innan slutsignalen se ett rött kort med när Erkan Zengin puttade omkull Blåvitts José Schaffer och domare Martin Hansson visar upp det röda kortet som betyder utvisning för Zengin och avstängning i nästa match som är derbyt mot AIK.

Poäng mot Blåvitt som krossade alla tankar och drömmar om guld och nu gäller de att kämpa för minst en fjärdeplats och därmed en Royal League plats de återstående sju matcherna. Hammarby gör en bra insats, problemet är att man faller ur matchen och det är då man märker att självförtroendet inte är på topp för tillfället. Målskyttet är de inget fel på sex mål på tre matcher är vad man kan begära, men de är i försvaret de läcker. Vi måste stabilisera
backlinjen, men de är tyvärr så med alla dessa skador och avstängningar som uppkommit under hösten. Nu gäller de att ta tag i detta och ge AIK en besvärlig match på Råsunda. Derbyt spelas nästa tisdag och de vore skönt att vinna den matchen.