söndag, september 03, 2006

Jag sörjer i mitt grönvita hjärta

I går kom Svenska fotbollsförbundets dom för måndagens skandalderby på Söderstadion. Hammarby får böta 200 000 kr samt förlora matchen med 0-3 (det som var resultatet när matchen avbröts). Allt det där kan jag förstå och acceptera. Men varför ska man dessutom slå ännu mer på laget genom att ge tre poängs avdrag. Då hade spel inför tomma läktare varit mer accepterande. Nu drabbas ju klubben orimligt hårt, medan spel inför tomma läktare drabbar publiken, den del av som misskötet sig.

Jag minns hur de var sist något liknade hände i derbyt på Råsunda mellan Hammarby-AIK hösten 2004 då vissa AIK supportrar försökte storma planen. De var efter de att Mikkel Jensen gett Bajen ledningen en bit in i andra halvlek. Matchen avbröts i ca 45 minuter och borde ha avbrutits för gott för de var likt den på Söderstadion en hotfull stämning. Men matchen färdigspelades och AIK hann kvittera till 1-1 innan slutsignalen gick. AIK fick behålla poängen, fick böta en massa pengar och spela sin sista hemmamatch mot Örgryte inför ett tomt Råsunda. Nu räckte de inte för AIK man åkte ur allsvenskan 2004. Men faktum är att man vann en poäng pga huliganernas upplopp.

Nu förlorar Hammarby tre poäng och man ligger helt plötsligt på en sjätte plats sex poäng upp till serieledarna. På en kväll förstördes Hammarbys gulddrömmar av vissa av sina s.k. ”supporters” och av Svenska fotbollsförbundet.

Nu kanske inte man ska prata guld nu när Bajen är en stukad och tilltufsad förening. På nått sätt blir de en tid före derbyt och en tid som började efter derbyt i måndags. Nu gäller de att kravla sig upp ur den stora gropen man hamnat i och försöka göra en bra avslutning av allsvenskan. Sex poäng upp, inget omöjligt men jag har för tillfället slutat prata om gulddrömmar.