lördag, september 09, 2006

Mitt öppninganförandet i morgondagens debatt

I morgon är vi inbjudna till Bosniska föreningen här i Emmaboda. Jag ska debattera vår politik, vår syn på arbete och arbetslöshet samt integrationspolitik. Egentligen vet jag inte hur denna debatt ska gå till och vilka andra som ska delta mer än Désirée Liljevall (S), Kalmar. Hon är nummer fyra på deras riksdagslista för Kalmar län och Jessica Lundgren (MP) Torsås. Hon är nummer två på deras riksdagslista. Vilka som kommer från alliansen vet jag inte, de visar sig i morgon. Men vem de än kommer är de ingen som slår mitt öppninganförande. Den är i världsklass :-) Håll till godo:

Zdravo, dobri luge. Jag hete Nicke Grozdanovski och bor och arbetar med äldre i Emmaboda. Det är trevligt att bli inbjuden till er och ta del av era funderingar. Jag är nummer två på Vänsterpartiets kommunlista och har varit medlem i partiet sen 1993. Varför blev jag vänsterpartist kan man fråga sig. Jag har alltid varit intresserad av poltik och haft hjärtat åt vänster. Dock började jag inom socialdemokraterna men övergick till Vänsterpartiet ganska snart. Det var Socialdemokraternas EU-positiva politik inför Folkomröstningen om EU som drog mig vänsterut till vänsterpartiet som var emot ett medlemskap och där blev jag kvar. Min vision om allas lika värde oavsett hudfärg, religion, kön, klass, ras mm delas till alla delar av vänsterpartiet. Vänsterpartiet är ett parti som kämpar för rättvisa för alla och inte bara för några stycken. Vi vill att alla ska hänga på tåget när den lämnar tågstationen. Det gör vi genom att behålla och utveckla vår välfärd. Välfärden är nyckeln till en rättvis värld. En fungerande skola, äldreomsorg, vård, dagis, ett trygghetssystem som innebär att ingen faller gör ett samhälle välbalanserad.

Vänsterpartiet går till val med parollen Rättvisan kommer från Vänster och vi har tagit fram 10 olika områden för en rättvisare Sverige. Jag kommer att ta upp några av dessa punkter.
Ett av de prioriterade kraven i Vänsterpartiets valplattform är 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Det är ett angeläget krav som handlar om att täcka upp de behov som finns av välfärdsarbete inom den offentliga sektorn allt i från vård och omsorg till polis och kriminalvård, skola och utbildning och mycket annat. Hur väljarna röstar nästa söndag kommer att ha en avgörande betydelse för hur vår välfärd kommer att se ut, för hur de äldre och sjuka ska kunna tas om hand, för hur våra barn ska kunna lära sig att läsa och skriva, för hur arbetsvillkoren på vårdcentralerna ser ut och för hur den som mår psykiskt dåligt ska kunna få hjälp. Vi har alltför många gånger fått höra att Sverige inte har råd, att den offentliga sektorn snarare måste minska. I själva verket är det sjukskrivningarna till följd av personalbrist och utbrändhet, arbetslösheten och bristerna i välfärden vi inte har råd med.

Vi vill inte sänka vår anställningstrygghet som vi anser är jätteviktigt att de finns kvar.
Arbetsrätten är dels lagar som skyddar den enskilda arbetstagaren, dels kollektivavtal som ofta innehåller detaljerade regler för lön, arbetstid, dess förläggning, möjlighet till ledighet mm. Lagstiftningen utgör ”golv” för löntagarnas villkor och det mesta är dispositivt vilket betyder att det finns möjlighet att via kollektivavtal förhandla fram bättre villkor.

Vi absolut inte sänka A-kassan, förtidspensionen eller sjukförsäkringen, Vi tror inte att ett enda jobb blir till om man gör dessa saker, det enda de leder till är otrygghet för den som hamnar där och dessutom ökande klyftor i samhället.

Det är dyrt att gå till tandläkaren idag. Vi förstår inte varför inte tänderna tillhör kroppen när te x. tungan gör de. Många har inte råd att besöka tandläkaren och de är orättvist anser vi. Ett leende ska visa ens personlighet inte hur mycket pengar man har i plånboken. Vänsterpartiet föreslår:
Att ett nytt tandvårdssystem införs med samma högkostnadsskydd som sjukvården. Detta ska ersätta dagens mångfald av system med ett enhetligt.
Kostnader och prissättning ska vara reglerade och enhetliga för att uppnå syftet med ett generellt högkostnadsskydd.

Höjning av kvinnornas löner och kvinnans ställning i samhället är viktigt för oss. Det är egentligen ofattbart att vi fortfarande inte har lika lön för män och kvinnor. Yrken där mest kvinnor jobbar som inom vård, omsorg och handel måste få högre status och därmed högre löner Vi kräver nu en mer medveten satsning på samverkan mellan kommun, landsting, stat och fackliga organisationer för att skapa en konkret handlingsplan med reella åtgärder för att ta bort löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Många frågar mig varför ska man rösta på Vänsterpartiet. Mitt svar är att vi är ett Parti som tar ordet rättvisa på allvar. Gör inte alla de är då motfrågan. Nej inte alla. Ett sådant område är arbetet för att skapa arbetstillfällen. Vi är ett parti som kämpar för full sysselsättning utan att försämra för andra. Även om olyckan skulle vara framme och man hamnar i arbetslöshet eller blir skadad eller försliten på jobbet så har man rätt att leva och inte bli jagad av alliansens partier. Som jag nämnde innan tror jag inte ett enda jobb kommer skapas att genom att försämra för de utsatta människorna som behöver stöd för att komma tillbaka till arbetslivet igen. Vi vill satsa på den offentliga sektorn där de verkligen behövs nyanställningar för att klara välfärden och undvika förslitningsskador på personalen. Vi behöver bygga lägenheter där även vanligt folk kan bo i och hus och de kommer att ge nya jobbtillfällen. Vi behöver ny miljöteknik för ett långsiktigt samhälle som ställer om energikällorna från kärnkraft till miljövänlig alternativ och där kommer att behövas arbetstillfällen.

Integrationen är en viktig fråga för oss i Vänsterpartiet. Det är viktigt att alla våra invandrande kamrater snabbt kommer in i samhället och att svenskarna tar emot de med öppen famn. Det finns inga åtgärder som kan skapa integration utan att samtidigt beröra flera politiska områden. Det handlar om en helhetssyn på samhället som t ex. arbetsmarknad, bostäder, utbildning kultur, storstads- och regionalpolitik. De lösningar som vi föreslår för hur den etniska diskrimineringen ska brytas och för hur rasismen i det svenska samhället ska bekämpas är på många sätt intimt sammanbundna med kampen mot klassamhället och för kvinnors rättigheter. På grund av fördomar får många invandrare inte ens en chans att visa vad de kan. Lagen mot etnisk diskriminering samt mångfaldsplaner måste användas aktivt i arbetslivet. Asylprocessen måste förbättras och bli smidigare. Vi i vänsterpartiet vill bejaka mångfalden. Tänk va underbart det är att ta del av andras människor kultur som musik, mat och högtider och våra nyinflytande vänner får ta del av Sveriges kultur. Vi tror möten mellan människor kommer leda till förståelse för varandra och därmed göra integrationen lättare och smidigare. Rädslan för de okända är en grogrund för rasismen. Vi i vänsterpartiet i Emmaboda står alltid på antirasismens sida. Vi tar strid mot ev. mörka rasistiska krafter som dyker upp då och då. Vänsterpartiet arbetar för att det kommande Integrations politiska handlingsprogrammet (vår motion) blir så bra som möjligt. Just nu är de lite dåligt med arbetet men jag lovar att om vi får många röster och gör ett bra val kommer vi aktivt att arbeta för att de ska bli ett värdigt och bra program så fort som möjligt. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap. Det är så vi vill se Sverige och Emmaboda kommun

En röst på vänsterpartiet är en röst för det mångkulturella samhället, för solidaritet för våra medmänniskor och för ett öppet och varmt samhälle.

Tack för mig

Inga kommentarer: