lördag, november 18, 2006

Hammarby 2006














Hammarbys fotbollssäsong slutade trots allt lyckligt med en tredje plats dock hade vi guldet i hamn men lyckas slarva bort de en sen kväll i augusti då Djurgården var på besök på Söderstadion. Vi låg under med 0-3 i början på andra halvlek då kaoset inträffade. Ett antal dårar som kallar sig Hammarby fans började kasta in bengaliska eldar på plan som även skadar några personer lätt. Efter en liten stund hoppar några idioter också in på planen. Matchen stoppas och det slutar med att Hammarby får böta och dessutom fråntas tre poäng. Det innebär att en turbulens i Hammarby som vi de tog någon månad att komma över. Men de sista nio matcherna slutade utan förlust. 4 segrar och fem oavgjorda.

Årets höjdpunkt var de båda segrarna över AIK. AIK som var nykomling i år förlorade bara tre matcher under året, Hammarby vann två av dem Båda gångerna slutade matchen 2-0 och båda gångerna var de inget snack om det. En annan höjdpunkt var matchen borta mot Malmö i omgång tre som jag var på plats och såg och Hammarby spelade strålande och vann med 2-1. I den kategorin måste även sista matchen mot Öster räknas in. Totalt utspelade var vi men vi lyckades ändå ta hem tre poäng och därmed klara tredje platsen.

Årets Bottennapp måste ändå vara matcherna mot Kalmar. Vi har så svårt med det laget och de blev två förluster under serien 1-4 borta och 1-2 hemma. Även hemmamatchen mot Örgryte 0-1 får väl räknas dit då jumbolaget Örgryte tog sin första seger och de var i omgång 14. Bortamatchen mot Elfsborg då vi tappade allt sista kvarten och Elfsborg gjorde tre snabba mål och vann matchen med 3-0 är inte något man minns med glädje precis.

När de gäller spelare under säsongen så är de nästan utan att tveka Sebastián Eguren som faller på läppen som årets spelare. Han kom under säsongen från Rosenborg och vann snabbt varje grönvitt hjärta. På 14 matcher gjorde han fem mål och var en drivande kraft på plan. Han spelade med ett stort hjärta och jag ser fram emot nästa säsong med Eguren i laget. Paulinho måste ändå hamna här som ett positivt inslag. Man kräver mycket av honom men han gör ändå 12 mål i årets serie och är väldigt nyttig för laget. Max von Schlebrügge är också en spelare som jag tycker har levererat under säsongen. En stabil mittback som är oerhört nyttig för försvaret. En annan back som förtjänar uppskattning är José Monteiro som visade alla tvivlare att man faktiskt kan slå igenom även efter 20. Han fick chansen under mitten av säsongen och tog den. Snabbfotad och orädd skapar han en trygghet där bak. Pablo Piñones-Arce var länge ifrågasatt och man har inte fixat ett nytt kontrakt med anfallaren. Men han visade nu på slutet att han kan. Alla hämningar släppte och han spelade med hjärta och gjorde tre viktiga mål. Vem kan glömma hans kanonskott mot Elfsborg hemma i omgång 23 sent i andra halvlek och det målet betydde 1-0 seger. Men jag vill ändå hylla även resten av laget. Ingen faller ur ramen utan alla kämpar och sliter i med och motgång och de är därför vi slutar trea.

Slutligen vill jag tacka och hylla den f.d. tränaren Ander Linderoth. Han ledde Hammarby under lagets framgångsrikaste period någonsin med tre medaljer på fem år. Vi har blivit ett stabilt topplag och har en bra grund att stå på inför framtiden. Du ska ha all tack för din tid som tränare i vårt kära Hammarby och lycka till i Viborg.

I morgon börjar en ny utmaning för Hammarby, då man går in i Royal League med match mot Norska Lilleström hemma på Söderstadion, övriga lag i gruppen är de danska lagen Bröndby och FC Köpenhamn.

Inga kommentarer: