torsdag, november 16, 2006

Regeringen bluffar om a-kassan

I dag lägger regeringen sitt slutliga förslag om försämrad a-kassa. Vänsterpartiet avvisar hela förslaget som är djupt orättvist och innebär ett första steg mot ett systemskifte.

- Kvinnor kommer att drabbas särskilt hårt, liksom unga och invandrade som ofta saknar fasta och varaktiga jobb. Det är en politik för ökad otrygghet, ökade klyftor och minskad jämställdhet, säger Josefin Brink, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet.


- Regeringen försöker nu framställa det som att man backar för kritiken genom att man gör några små justeringar i förslaget. Men i grund och botten är det samma förslag med samma väntade konsekvenser man lägger fram. De bluffar att de lyssnat på kritiken för att få tyst på protesterna, säger Josefin Brink.

En majoritet av dem som drabbas av de skärpta kraven för att få rätt till a-kassa är kvinnor som jobbar deltid - vilka oftast dessutom är lågavlönade - samt unga och invandrade personer som är överrepresenterade bland de med tillfälliga anställningar. Kritiken mot förslaget har varit mycket hård just därför att det slår så orättvist mellan kvinnor och män.

I en artikel i Dagens Nyheter idag framställer försöker regeringen framställa sitt förslag som helt neutralt ur könssynpunkt, och menar att regeringens sammantagna politik tvärtom kommer att gynna kvinnor.

- Det är helt häpnadsväckande. I förra veckan skrev regeringen själv till lagrådet att förslaget om skärpt arbetsvillkor och kortare överhoppningsbar tid kommer att drabba kvinnor extra hårt, eftersom kvinnor jobbar deltid, är långtidssjuksrivna och föräldralediga i högre grad än män. Såvitt jag vet har de förhållandena inte ändrats sedan dess. Regeringen försöker helt enkelt bluffa för att det ser illa ut att föra en antifeministisk politik, fortsätter Josefin Brink.

De höjda avgifterna kommer också att slå hårdast mot de med deltider eller med tillfälliga jobb, eftersom det räcker att ha jobbat så lite som ene enda dag för att tvingas betala upp till 300 kronor mer i avgift per månad, medan den som är helt arbetslös ska slippa betala höjd avgift.

- Det blir en ren bestraffning av människor som är deltidsarbetslösa eller saknar fast jobb. I värsta fall kan det här systemet leda till att folk som är arbetslösa tackar nej till ett kort tillfälligt jobb, för att de då får betala mer i a-kasseavgift.

De sänkta ersättningsnivåerna kommer att sätta press nedåt på de lägsta lönerna på arbetsmarknaden och i förlängningen skapa en arbetsmarknad med löner som ingen kan leva på. Den som har a-kassa måste ta ett jobb med en lön som motsvarar 90 procent av ersättningen. Med det nya ersättningsreglerna innebär det att den som tjänat 17 000 kronor på sitt förra jobb efter 300 dagars arbetslöshet måste acceptera ett jobb med 9 945 kronor i lön.

- Också denna del i förslaget har en tydlig klass- och könsaspekt. Det är LO-medlemmarnas löner som kommer att pressas ner, och de allra lägsta lönerna finns i de kvinnodominerade yrkena. Med fasa ser man en amerikans situation torna upp sig, där lågutbildade människor tvingas ha två eller flera jobb för att klara livhanken, säger Josefin Brink.

Regeringens förslag kommer att få majoritet i riksdagen, men Vänsterpartiet kommer inte att släppa frågan med det.

- Nu mobiliserar vi motståndet tillsammans med fackföreningsrörelsen. Det ska svida för regeringen att ge sig på löntagarnas trygghet och den generella välfärden, och det ska de få känna på fram till valet 2010, avslutar Josefin Brink

Josefin Brink 061116

Inga kommentarer: