torsdag, december 28, 2006

Årskrönika Del 1

Så här dagarna innan det nya året tar vid och det gamla slutar är det dags att summera år 2006 och vi börjar med de politiska. 2006 var ju ett valår och det präglade verksamheten för oss i vänsterpartiet. Hela året var en förberedelse inför valet i september. Vi jobbade frenetisk för en valframgång på riksplanet, landstinget och i Emmaboda kommun. Det hela började i våras då vi fastslog de tre olika listorna till valet. På riksdagslistan var två av våra medlemmar med. Ordförande för lokala vänsterpartiet i Emmaboda Mikael Nilsson och vice ordförande Gun Mälberg. Till Landstinget hade vi tre representanter, Mikael Nilsson, Lise Kroer och jag Nicke Grozdanovski. Till kommunen lyckades vi tyvärr inte få en stor lista utan vi fick nöja oss med sju namn på kommunlistan. Men storleken har ingen betydelse sägs det, vi gjorde trots vårt ringa antal en bra valrörelse. Vi arbetade fram ett kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden. Vi tog fram ett hushållsutskick som var enkel och uppskattat av många. Vi var ute på gator och torg och delade flygblad och ordnade torgmöten. Vi deltog i tre olika debatter med tre olika deltagare. Det var i Åfors Folkets hus där en allmän politisk debatt ordnades och där deltog Hugo Grönlund för vårt parti. Centrum sydost ordnade en debatt där Mikael Nilsson deltog. Bosniska föreningen skulle ha haft en debatt, men den blev inställt p.g.a för få åhörare men där deltog jag och fick framföra mitt inledningsanförande. Vi ordnade dessutom en landstingspolitisk debatt mellan Johnny Petersson (v) och Christer Johnsson (c).

Vi var flitiga besökare på torget där vi syntes med vårt vita bord och en massa flygblad och tandborstar. Vi besökte tre marknader, Broakulla marknad i maj, Eriksmåla och Emmaboda marknader i september. Vi anordnade två stora torgmöten, den 19 augusti då vi hade Landstingsgruppen med Anita Bülow i spetsen. Den 26 augusti hade vi America Vera Zavala på besök i Emmaboda. Båda dessa möten hade inslag av regn men det var lyckade arrangemang. Både jag och Micke talade på dessa två torgmöten. Under Emmaboda festivalen i början av augusti var vårt parti nästan det enda partiet som hade verksamhet på torget. Vi hade då besök av vår riksdagskandidat för Kalmar län Mariann Karlsson från Nybro.

Vi tog fram egna lokala valaffischer som var uppskattade av väljarna för sin enkelhet och angelägna budskap och även egna flygblad tog vi fram. Vi besökte Wilhelm Moberg gymnasiet två gånger och lika många gånger besökte vi Allaktivitets huset Loket. Under året har vi skrivit insändare med som har varit uppskattade. Även denna blogg har varit flitig använt och uppdaterat under valet och även efteråt.

Trots denna massiva valrörelse lyckades vi inte öka i de tre valen. I valet till riksdagen fick vi 4.1% av rösterna en minskning med 1.8%. Till Landstingsvalet fick vi även där 4,1 % minskning med 1,4 %. Till Kommunen blev det 3,7 %, en minskning med 0.9%. Vi fick dock behålla våra två mandat i kommunen.

Riksdagsvalet förlorade vi till Borgerligheten, I Landstinget ingår numera Vänsterpartiet i den nya majoriteten och likaså i Emmaboda kommun. Efter valet inledde vi ett samarbete med Socialdemokraterna de kommande fyra åren som vi hittills ha ansett vara lyckat. Vi är numera representerade i nästan samtliga nämnder

Kommunstyrelsen: Mikael Nilsson, Ordinarie.
Bildningsnämnden: Nicke Grozdanovski, Ordinarie Mikael Nilsson, Ersättare

Socialnämnden: Hugo Grönlund, Ordinarie Daniel Niklasson, Ersättare
Teknik och Fritid: Daniel Niklasson, Ersättare
Bygg och Miljö Lise Kroer, Ordinarie

Kommunfullmäktige har redan haft två sammanträden med de nya ledamöterna medan nämnderna sätter igång efter årsskiftet.

Den 12 december hade vi vår partiledare Lars Ohly på besök. Han besökte nedläggningshotade Samhall AB i Emmaboda och vi ordnade tillsammans med den lokala IF Metall klubben i Samhall ett öppet möte i Lindås folkets hus. Besöket uppskattades av personalen på Samhall och var jättelyckat. Dagen efter besökte Ohly LO-distriktet sydost.

En positiv händelse under 2006 är att en Ung Vänster klubb är under bildande i kommunen. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med dessa trevliga ungdomar under 2007.

Vi har fortsatt skrivit insändare efter valet och den 14 december var vi med i LO: s stora manifestation mot försämringarna i A-kassan som hölls på Larmtorget i Kalmar. Vi kommer att vara flitiga debattörer mot all försämring som den nya regeringen genomför. Vi kommer stå upp mot alla människors lika värde. Vi kommer vara en aktiv samarbetspartner för socialdemokraterna där vi kommer driva våra frågor tillsammans med (s) under 2007. Jag ser verkligen fram detta och jag ser stora möjligheter för vårt parti under kommande åren. Det finns farhågor med men de ska vi försöka eliminera. Det som vi måste arbeta för är att bli fler medlemmar i partiet. Vi måste öka medlemsantalet i alla åldersgrupper, i olika yrkeskategorier, bland våra nya invandrade medborgare mm . Ju fler vi är desto lättare har vi att synas i olika sammanhang. Något som är positiv är att vi numera har medlemmar i alla tätorter i Emmaboda kommun. Det har vi inte haft på länge. Vi har varit dåligt representerade i Vissefjärda och Långasjö men där har vi alltså nya medlemmar nu.

Sammanfattningsvis kan man säga att år 2006 var ett hyfsat bra år. Vi lyckades med vissa målsättningar andra lyckades vi inte med. Men vi slår oss inte till ro bara för att vi tillhör majoriteten utan vi kommer fortfarande vara ett aktiv parti i Emmaboda kommun. Vi har en del att uträtta under 2007 och vi kommer att göra allt vad vi kan för att 2007 ska bli ett lyckat år.

1 kommentar:

tomasrj sa...

Puh. Att du orkar! Själv är jag le! Kör hårt (men ta inte ut dig)
:-)