lördag, december 30, 2006

Årskrönika Del 2

Vi fortsätter summeringen av 2006 med det sportsliga. Året präglades av två stora händelser nämligen Vinter OS i Turin och Fotbolls VM i Tyskland. Sen ska vi nämna såklart om Hammarbys bravader under året. Men vi börjar med vinter OS i Turin

Vinter OS i italienska Turin hölls mellan 10 och 26 februari i år. Det var innan min tid som bloggare. Sverige kom till Turin med förhoppning om att ta hem den första guldmedaljen sedan Lillehammer 94. Dessa förhoppningar infriades av Lina Andersson och Anna Dahlberg som knep guldpengen före Kanada i sprintstafett. Bara några minuter efter detta lyckades herrarna, Björn Lind och Thobias Fredriksson, med samma prestation i samma gren. Det blev ytterligare fem guld under dessa olympiska spel för Sverige

- Björn Lind - Längdskidåkning: Sprint
- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Slalom
- Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Svärd, Ulrika Bergman – Curling
- Anna Carin Olofsson - Skidskytte: Masstart 12,5 km
- Tre Kronor - Ishockey, herrar

Lägg där till ytterligare två silver medaljer.

- Anna Carin Olofsson - Skidskytte: Sprint, 7,5 kilometer
- Damkronorna - Ishockey, damer
Dessutom fem bronsmedaljer:

- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Störtlopp
- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Kombination
- Mats Larsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Mathias Fredriksson - Längdskidåkning: Stafett 4х10 km
- Thobias Fredriksson - Längdskidåkning: Sprint
- Anna Ottosson- Alpin utförsåkning: Storslalom


Olympiska spelen i Turin blev Sveriges mest framgångsrika OS någonsin. Dessa idrottsmän och de andra som var med i OS gav oss minnesvärda veckor i början på året. Ingen av dessa segrar ska egentligen jämföras, men jag som hockey älskare gläds givetvis åt hockeyguldet när Sverige besegrade Finland med 3-2. Det avgörande målet stod Niklas Lidström för när det endast gått 9 sekunder i den tredje perioden med ett jätteskott i krysset. När dessutom Tre kronor vann VM-guld senare under året blev Sverige då också första herrhandslag i ishockey som vunnit både OS-guld och VM-guld under samma säsong. Vi ska också nämna Damkronorna som tog sig ända till OS-final. Det var första gången USA - Kanada inte möttes i en OS eller VM final. Dock blev Kanada för svåra i finalen, förlust 1-4. Curlingguldet för damerna var också en höjdpunkt då Sverige vann en dramatisk final över Schweiz med 7-6.

Fotbolls VM i Tyskland hölls under par varma sommarveckor i juni och juli. Italien blev världsmästare efter seger över Frankrike 6-4 efter straffar, 1-1 efter full tid. Sverige nådde åttondelsfinal, efter att ha spelat 0-0 mot Trinidad & Tobago, slagit Paraguay med 1-0 och 2-2 mot England i gruppspelet. Men åttondelsfinalen blev Sveriges sista match i turneringen. Tyskland blev för svåra, 2-0 blev de i den matchen.
Som alltid är VM i fotboll en stor händelse, men jag tycker årets turnering höll en låg klass. Det blev få mål och den defensiva fotbollen regerade på planen. Men även det defensiva hör till fotbollen. Men det var ändå spännande att följa matcherna och det som hände bakom kulisserna och det fanns vissa minnesvärda händelser under VM.

Hammarby tog sig som vanligt till Bandyfinalen men där blev som vanligt förlust. Edsbyn tog sitt tredje raka SM- guld. 6-2 slutade den matchen. Däremot vann Hammarby SM-guld i Handboll då man i en minnesvärd final i Scandinavium, Göteborg slog Sävehof med 34-31. Vi hoppas alla på en upprepning 2007.

I fotbollsallsvenskan slutade Hammarby trea efter en godkänd säsong som gick lite upp och ner. Bajen ledde serien tillsammans med de blivande svenska mästarna Elfsborg med 26 poäng. Sen kom den omtalade derbymatchen mot Djurgården hemma på Söderstadion som bröts i början på andra halvlek när vi låg under med 0-3 och då ett antal idioter stoppade matchen med inspringning och avfyrning av raketer på planen. De kostade tre poängs avdrag och 200 000 kr i böter. Efter det hamnade laget i en svacka och man förlorade mark till toppstriden. Dock kom man tillbaka och lyckades rädda säsongen med en tredje plats. Bajen fick 43 poäng med 13 segrar, 7 oavgjorda och 6 förluster ,målskillnad 40-31. Nu blickar vi mot nästa år med ny tränare Tony Gustavsson från Degerfors.

Svenska mästare blev Elfsborg som vann lite överraskande men rättvist. Man var det bästa laget under säsongen. 50 poäng tog man under säsongen. AIK som inför året var nykomlingar blev den stora överraskningen med en andra plats med 49 poäng. Ur allsvenskan åkte tre lag, Örgryte, Häcken och Öster. De ersätts av Trelleborg, Örebro och den stora överraskningen Brommapojkarna. Svenska fotbollsförbundet beslöt att säsong 2008 utöka allsvenskan med ytterligare två lag. Det innebär att allsvenskan innehåller 16 lag. Jag anser att det är en positiv utveckling för svensk fotboll för framtiden.

Inga kommentarer: