lördag, december 16, 2006

Stoppa avskaffandet av Stopplagen

Inför valet sa Fredrik Reinfeldt så här:
- Vi vill inte sälja akutsjukhus som du påstod i en tidigare debatt. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det beskedet här ikväll.
Detta sa han den 10 september i SVT program Duellen när han debatterade med Göran Persson (s). Nu två månader efter valet föreslår socialminister Göran Hägglund (kd) att lagen mot vinstintressen på sjukhusen ska avskaffas. Från statsminister Reinfeldts håll hörs de ingenting. Tydligen presenteras detta förslag med statsministerns goda vilja. Inte nog med att Hägglund och Reinfeldt ska släppa in multinationella vårdbolag som inte driver sjukvård av omsorg av patienterna, utan av omsorg om aktieägarnas plånböcker. Och det är våra skattepengar som ska fylla aktieägarnas redan välfyllda plånböcker. Detta öppnar dessutom om möjligheter till utförsäljning av våra sjukhus. Det som Fredrik Reinfeldt sa att de inte skulle göra innan valet.

Sjukhus och vård är ingen handelsvara som mjölken, Corn Flaksen eller köttbullarna på konsum. Sjukhus ska tillhöra det offentliga som ska finansieras med skattemedel och låga avgifter. Behovet ska styra verksamheten och inte vinstintressen. Jag vill inte ha en situation som det är i USA där försäkringens storlek avgör vilken kvalité på vården du får.

Fördelen med offentlig styrd vård är att de garanterar att människans behov sätts främst. Att det satsas på olika vårdgrenar som inte av naturen är vinstgivande som t ex psykiatri och geriatrik, åldrandets sjukdomar mm. Sen ska i ärlighetens namn också sägas att det finns att göra även inom det offentliga. Bara för att de är offentligt så är allt inte bra. Men där har vi som politiker ett ansvar och insyn i verksamheten som vi inte har om vården drivs privat med vinstintresse som främsta mål.

Inga kommentarer: