torsdag, januari 25, 2007

Avhoppen hotar A-kassan

Sedan avierna med de höjda a-kasseavgifterna börjat dimpa ner i folks brevlådor har avhoppen från a-kassan tagit fart. Situationen är en följd av regeringens politik och riskerar att få allvarliga konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Därför begär vänsterpartiet en aktuell riksdagsdebatt om flykten från a-kassan.

- Nu har precis den situation uppstått som vi varnade för när regeringen la fram sitt förslag om försämringar av a-kassan. Fackförbunden är nerringda av arga och förtvivlade människor som vill lämna a-kassan sedan de fått de första inbetalningsavierna efter regeringens chockhöjning av a-kasseavgiften. Nu måste regeringen ta ansvar för den situation deras politik orsakat, säger Josefin Brink, ledamot i arbetsmarknadsutskottet (v).

Om avhoppen från a-kassan fortsätter i den här takten kommer det att få allvarliga konsekvenser. Vi står då inför en situation där en stor grupp människor kommer att stå utan försäkringsskydd vid arbetslöshet.

- Är detta en konsekvens av avgiftshöjningen och urholkningen av försäkringen som regeringen kallt räknade med eller trodde de att alla som varnade för just den här situationen hade fel? undrar Josefin Brink.

Om medlemstalet i a-kassan sjunker dramatiskt riskerar både finansieringen och legitimiteten för hela försäkringen att urholkas. Färre medlemmar kan tvinga upp avgifterna ytterligare i hårt drabbade kassor. Risken är också överhängande att många överger medlemskapet i facket eftersom det i flera fackförbund saknas möjlighet att endast lämna a-kassan. Det borde rimligtvis betraktas som ett problem för regeringen, om man menar allvar med att man står bakom den svenska kollektivavtalsmodellen.

- Den höga anslutningsgraden till facket är en förutsättning för kollektivavtalsmodellen. Vill regeringen värna den har den också ett politiskt ansvar att se till att förutsättningarna inte urholkas, säger Josefin Brink.

4 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

Borgarnas nedmontering av välfärdssverige och deras cyniska systemskifte går fortare än vad man trodde var möjligt. Det oroar mig kopiöst mycket!

Nicke Grozdanovski sa...

Håller med dig Patrik. Deras systemskifte har satts i verket. Jag är ledsen att vi inte lyckades förmedla detta under valet.

Mikael.R.Nilsson sa...

mmm sen kommer snart att akassan ska bli obligatorisk då menar dom alfakassan som inte har kopplingen alls till förbunden vad händer då med dom som nu går ur akassan det oroar mig då kanske dom titta på det som inte är obligatoriskt nämligen vara med i facket. Nu är det så att inom IFmetall kan man inte lämna akassan och vara med i facket till skillnad från tex skogs och trä där jag fått indikationer på att folk gör så lämnar akassan nu. denna regering skapar ett utanförskap utan dess like jag orolig vad dom kan ställa till på 4 år

Anonym sa...

Tja.Alliansen har ju lurat alla att tro att arbetslöshet är självförvållat och något man väljer att vara. Om man inte hade tänkt välja att bli arbetslös (läs: vara hemma och ha det bra) så behöver man ingen a-kassa.
Nåväl, ironiskt nog. Dax att vi med vettet och empatin i behåll skapar vår egen allians mot nedmonteringen av välärden.