måndag, januari 15, 2007

Besparingar på a-kassan av ideologiska skäl

Statsbudgeten för 2006 ger ett stort överskott enligt Riksgäldskontoret (som har koll på statens utgifter, inkomster, tillgångar och lånebehov). Ett förväntat underskott på mer än 36 miljarder kronor har vänts till ett överskott på 18 miljarder kronor.

Detta beror inte på högeralliansen politik (de har inte kunnat påverka budgeten för förra året) utan på stark tillväxt och förbättrad arbetsmarknad som gett mycket större inkomster än beräknat. En utveckling som möjliggjordes av en majoritet med en helt annan inriktning än högeralliansens.

De stora besparingar högeralliansen nu gör i form av sänkta ersättningar till arbetslösa och kraftigt höjda A-kasseavgifter för den enskilda görs inte av någon akut omtanke om statsfinanserna. Tvärtom riskerar dessa åtgärder att hämma tillväxten. När människor får det sämre minskar konsumtionen och otryggheten ökar. Det försvårar utvecklingen av den svenska arbetsmarknaden.

Det är alltså inte av omsorg om statsfinanserna som högeralliansen genomför sina förslag. Det är av ideologiska skäl högern vill höja a-kasseavgifterna. Dessa höjningar, i kombination med borttagen avdragsrätt för fackföreningsavgiften, gör fackföreningsmedlemskapet mycket dyrare. Det innebär att färre har råd att vara medlemmar i en fackförening och på så sätt försvagas fackföreningarna och arbetsgivarnas makt ökar.

Det är också ideologiskt motiverat för högern att sänka ersättningarna vid arbetslöshet eftersom det leder till lönenedpressning och att arbetslösa tvingas ta jobb till mycket låga löner. De ekonomiska motiven saknas men de ideologiska kvarstår. Det är dags att högeralliansen får stå till svars för detta. Deras jakt på arbetslösa, fackföreningar och vanliga löntagare har ett syfte: Att skapa ett orättvisare Sverige.

Lars Ohly

Inga kommentarer: