tisdag, februari 20, 2007

Billig alkohol skapar sociala problem

Högerpolitiker i Skatteutskottet vill sänka skatten på öl och vin för att begränsa den illegala införseln. Det är ett uselt förslag.

Vi vet att priset är mycket viktigt för att kontrollera alkoholkonsumtionen. Det vore särskilt olyckligt att sänka skatten i dagsläget. Konsumtion och införsel minskar just nu samtidigt som Systembolagets försäljning ökar. En sänkt skatt på öl och vin skulle sätta igång en ny konsumtionsökning av alkohol med allvarliga sociala konsekvenser.

Vänsterpartiets inställning i frågan om alkoholskatter är klar. Någon sänkning av skatten på öl och vin kommer vi inte att medverka till. Under den förra mandatperioden förhindrade vi en sänkning av spritskatten.

Jag är mycket kritisk till att skatt på alkoläsk ännu inte införts trots att såväl den tidigare som den nuvarande regeringen sagt att en sådan skatt bör införas. Alla är i princip överens om att en skatt skulle minska konsumtionen av alkoläsk främst bland ungdomar.

Vi måste åter upprätta en solidarisk alkoholpolitik. Målet måste vara att minska antalet alkoholrelaterade skador inom sjukvården, att minska våld och kriminalitet i spåren av alkoholbruk, att minska antalet barn som växer upp i missbrukarmiljöer och att minska antalet rattfyllerister på vägarna. Då duger det inte att sänka skatter och öka konsumtion. Eller hur, Maria Larsson?

Lars Ohly

Inga kommentarer: