torsdag, februari 15, 2007

Exploatering som affärsidé!

Salladsbaren Wild´ Fresh - som gjort sig känd inte för sina sallader utan för att man vägrat teckna kollektivavtal - är till salu. Representanter för den unga högern är hugade spekulanter, exploatering av arbetare utan rättigheter är i deras ögon en god affärsidé. Förmodligen är väl det hela bara ett PR-trick från Frederic Federley och Dominika Percynski och egentligen borde vi väl tiga ihjäl spektaklet.

I stället för att diskutera vilka lagar och regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad flyttas fokus till snyfthistorier om enskilda företagare som anser sig illa behandlade av fackföreningarna. Och det är historier som går hem i media.

Vad vänstern och arbetarrörelsen måste göra är att fortsätta den seriösa debatten och försvara kollektivavtalen. I Sverige har vi en modell där förhållandena på arbetsmarknaden till stor del regleras med avtal mellan de anställdas och arbetsgivarnas organisationer. I andra länder sköts detta till större del med hjälp av lagstiftning. Den svenska modellen stöds av både fack och arbetsgivare. Även de flesta politiska partier säger sig vara för systemet.

Samtidigt som högern och Svenskt Näringsliv säger sig försvara kollektivavtalsmodellen tar man nu alla tillfällen att exploatera konflikter och använda dessa som slagträn i debatten. Det är både ohederligt och obegripligt. Vad man egentligen vill åstadkomma är att kollektivavtalen ska vara kvar men att fackföreningarna ska försvagas. Det vill säga att den ena avtalspartnerns utrymme ska begränsas. Om fackföreningsrörelsen hindras att ställa krav på kollektivavtal så kommer företag som struntar i avtalen vinna konkurrensfördelar. Med konsekvens att de anställdas rätt till hyggliga villkor, trygghet och inflytande kraftigt försämras. Och det är väl det som högern alltid stått för men som man i valet valde att tona ned för att inte skrämma bort väljare.

Lasse Ohly

Inga kommentarer: