måndag, februari 26, 2007

Bokslut och Kommunfullmäktige

I dag var det dags för Emmaboda kommuns bokslut där nämnder och kommunala bolag redogör för budget och sin verksamhet. Klockan åtta hälsade den ekonomiske chefen Jan Demerud oss alla välkomna och gick igenom den kommunala ekonomin i det stora hela innan det var dags för den kommunala personalchefen att ha ett föredrag om jämställdhetsarbetet i kommunen och hur kommunen ska arbeta för jämställdheten. Det finns en del att göra inom kommunen fast arbetet är i fullgång och alla är medvetna om detta. Det handlar om målinriktade insatser där lönefrågan bara är en liten del av detta. De är allt från rekrytering av ny personal till arbetsförhållanden på arbetsplatserna. Det handlar om att motverka könsdiskriminering och att uppmuntra män att ta ut sin del av föräldraledigheten. Dessutom att arbeta i skolan med eleverna så att de får ett jämställd tänkande.

Sen var det i tur och ordning: Socialnämnden, Teknik och Fritidsnämnden, Bygg och Miljönämnden, Bildningsnämnden, Emmaboda Fastighet AB, Bostads bolaget EBA, Emmaboda energi och Miljö AB och Kommunstyrelsen att redogöra för sin verksamhet.

Jag tänker inte gå in på vad var och en berättade om utan bara konstatera att en kommun har ett stort verksamhetsområde och all verksamhet går ut på att komma till kommuninvånarnas bästa. Allt hör ihop i en stor helhet som man inte alltid tänker på eftersom det är så självklara saker. Allt från vatten och avlopp till förskola och äldreomsorg och mycket mycket mera. Ofta så samverkar de olika nämnderna med varandra. Ex. Skolverksamheter som bedrivs av bildningsnämnden är inhysta i lokaler som sköts av teknik och fritidsnämnden. Man är beroende av varandras verksamheter och det bidrar till helheten.

Dagen avslutades med kommunfullmäktige där vi hade två ärenden att besluta om. Taxa för offentlig livsmedelskontroll och antagande av den nya Biblioteksplanen.

Vi har ett väldigt väl fungerande och välbesökt bibliotek här i Emmaboda. Emmaboda bildningscentrum gör verkligen skäl för namnet. Här kan man ägna sig åt bildning via böcker, olika tidskrifter, Internet, släktforskning mm. Här får man del av kultur i form av utställningar inne i bibliotekets utställningshall och andra kulturella arrangemang. Biblioteket är en samlingspunkt för många människor i vår kommun. Man får inte heller glömma de bibliotek som finns i ytterområdena. I Långasjö, Vissefjärda, Lindås, Johansfors, Eriksmåla och Boda. De fyller en viktig funktion för äldre och barnfamiljer som har tillgång till dessa bibliotek på nära håll.

Inga kommentarer: