lördag, februari 24, 2007

Jas i strid? Nej tack.

Enligt Eko-nyheterna vill försvarsledningen och regeringen sätta in svenska Jas-plan i Afghanistan och Afrika inom två år. Det ska inte bara vara för flygspaning utan också sättas in i direkta strider. Det skulle vara ett utmärkt sätt att se om planet duger i strid. Svenskt flyg har inte används i strid på över 40 år, Kongo 1962, och nu tycker försvarsledningen och regeringen att de är dags igen. Krigsfanatikerna tycker också att det ger planet stridsvana vilket givetvis är bra för framtida exportaffärer. Instats chefen Jan Johnsson säger att "det handlar inte om uteslutande spaningsuppdrag" . Människoblod och liv ska ge mer pengar i försäljning. Den enes död den andres bröd kan man säga också.

Internt på försvarsmaktens insatsstab finns det missnöje med den svenska instatsen i Afghanistan, Det är nästan en tredjedel av hela budgeten för internationella insatser. En källa på insatsstaben säger så här: ”Vad är det de gör därborta egentligen. De åker ju runt i byarna i vanliga bilar och snackar med folk. Det blir inte mycket till stridsträning.”

Nej det är klart, det är inte lika ”ärofyllt” att bidra till fred med fredliga medel. Nej man ska in i skiten och strida fram fred medens insatsstaben sitter lugnt och betraktar händelserna på hemmaplan i Stockholm långt ifrån krigets helvete. Då kanske man vill ha lite action för att döda sin tristes. Men jag undrar om våra soldater vill ut i strid och riskera att bli dödade. Är det värt det frågar jag? Nej jag rekommenderar våra krigshetsare på försvarsmakten och regeringen att hyra en krigsfilms-dvd någonstans och stilla sin blodtörst där istället

Anders Brännström är chef för det armétaktiska kommandot, som leder den svenska insatsen i Afghanistan. Och han tycker inte att man kan anpassa svenska insatser efter vad man vill träna, eller vilka vapen eller flygplan man vill testa i strid.

"För mig måste alltid insatsen och den operativa nytta man gör på fältet komma först", säger Anders Brännström, chef för det armétaktiska kommandot i Afghanistan.

Där har vi en realistisk person inom försvarsmakten och det är en människa på plats i Afghanistan och vet vilka insatser som behövs där nere av den svenska styrkan som är där, som jag personligen vill att de ska lämna Afghanistan. Men när de ändå är där ska de verka för freden inte för att skapa mer oroshärdar.

Nej detta är steg i fel riktning. Det finns nog med oroshärdar i världen och Sverige ska inte bidra med att ytterligare spä på oron i världen.

Inga kommentarer: