söndag, februari 04, 2007

Maud Olofssons privatiseringsförslag slår mot glesbygdskommunerna

Maud Olofsson har gjort ett utspel på DN Debatt. Det handlar om ett kommande lagförslag som i princip ska förbjuda kommunerna att bedriva någon verksamhet där någon privat aktör skulle kunna finnas med. Det innebär att en rad kommunala verksamheter måste läggas ned eller säljas ut. Och det är verksamheter som är mycket viktiga för kommuninvånarnas välfärd, och som är förutsättningar för att andra verksamheter ska fungera.

Det här är inte bara ett ogenomtänkt hugskott inför centerns kommundagar. Enligt Maud Olofsson förbereds nu ett lagförslag på det näringsdepartement som hon leder. Några av de mer extrema nyliberala förslag som har luftats i Timbrokretsar blir på så sätt regeringspolitik genom centerpartiets försorg.

Resultaten kommer i så fall att bli förödande. Verksamheter som hänger ihop riskerar att styckas upp. Hela den kommunala sektorn "amerikaniseras" - med ständiga processer mellan myndigheter och företag i Marknadsdomstolen - istället för att resurserna används på ett klokt sätt för medborgarnas bästa.

Och kanske det viktigaste: man leker med personalen, deras trygghet och arbetsro. Om förslaget blir verklighet måste så gott som alla kommunanställda ständigt leva med oron för att sägas upp när deras jobb ska "ut på marknaden". Erfarenheterna av tidigare privatiseringar talar sitt tydliga språk: personalen blir mycket ofta lidande när man försöker tjäna pengar på att de slits hårdare.

Maud Olofssons förslag är naturligtvis framför allt ett tungt slag mot glesbygdskommuner. Det är här man måste agera extra kraftfullt och innovativt från kommunens sida, för att hålla bygden levande och tillvarata allas kunskaper och energi. Kommuner som exempelvis startar ett ungdomskafé för att stärka fritidsmöjligheterna, eller kanske ordnar med hotellverksamhet för att stödja det lokala näringslivet eller turismen ska nu straffas av Maud Olofssons centerparti. Det är helt oacceptabelt.

Det här är ännu ett steg i det systemskifte som högeralliansen undvek att redovisa i valrörelsen. Det är ett systemskifte som förstör framtidstro och utvecklingsmöjligheter över hela landet. Vänsterpartiet kommer att ta strid för en politik som går i motsatt riktning.


Lars Ohly

Inga kommentarer: