torsdag, februari 01, 2007

Regeringen sviker äldre långtidsarbetslösa

Hösten 2006 satte den borgerliga regeringen stopp för plusjobben. Plusjobben var på två år, förutom för arbetslösa över 60 år som fick plusjobb fram till pensionen. Löftet från regeringen var att de som beviljats plusjobb skulle få behålla dem under den beviljade tiden. Det gäller dock inte för de som fyllt 60 år. Riksdagsledamoten Josefin Brink (v) är kritisk till regeringens svek mot de äldre.

- Det är ett beslut som riskerar att leda till ett ovärdigt slut på ett långt yrkesliv för många äldre. De människor som är äldre än 60 år och har plusjobb löper nu stor risk att tvingas hanka sig fram till pensionen på regeringens sänkta ersättningsnivåer. Littorin borde se till att dessa människor får behålla sina plusjobb till pensionen, säger Josefin Brink, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott (v).

Enligt uppgifter från AMS fanns det den 24 okt 2006 1 146 fattade beslut om plusjobb för personer som fyllt 60 år och som avsåg en längre period än 24 månader. Dessa personer kommer alltså att få sina plusjobb förkortade.

- Regeringen bryter sitt löfte mot de äldre långtidsarbetslösa, som förlorar den trygghet plusjobben gav. Att ge sig ut och söka nytt jobb på den öppna arbetsmarknaden när man bara har något eller ett par år kvar till pension är inte lätt. Det var ju därför plusjobben gällde fram till pension för den gruppen, säger Josefin Brink.

Jodsefin Brink har lämnat in en interpellation till arbetsmarknadsministern för att få svar på vad han avser att göra för att kompensera de äldre som nu tvingas gå från plisjobb till öppen arbetslöshet.

Inga kommentarer: