fredag, februari 23, 2007

Reinfeldt struntar i barnfattigdomen!

Jag frågade statsministern vad han tänker göra åt att fler barn tvingas växa upp under fattiga förhållanden. Han hade inget svar att ge. Det enda Reinfeldt kom med var fromma förhoppningar om att de så kallade nystartsjobben ska frälsa oss.

Rädda Barnen presenterade en rapport som visar att barnfattigdomen ökar igen för första gången sedan 1997. Även om ökningen inte är stor visar rapporten att utvecklingen går åt fel håll. 252 000 barn som tvingas växa upp under fattiga förhållanden är 252 000 för många.

Detta är ett misslyckande för oss alla. Det handlar om barn som inte kan delta på fritidsaktiviteter, familjer där ett par trasiga gympaskor innebär mindre mat på bordet, barn som skriver uppsatser om påhittade semestrar när man ska skriva om vad man gjort på lovet.

Rädda Barnen pekar ut två huvudorsaker. För det första handlar det om familjer där de vuxna drabbats av arbetslöshet eller sjukdom. För det andra handlar det om ensamstående föräldrar (i praktiken mammor).

Nu har regeringen kraftigt försämrat arbetslöshetsersättningen. Detta kommer direkt att leda till att barn till arbetslösa drabbas och får det ännu tuffare. När det gäller barn till ensamstående handlar det om att många kvinnor har så låga löner att de inte kan försörja sig själva och sina barn. Idag kom ny statistik från SCB som visar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar. Bristande jämställdhet gör barnen fattiga. Här krävs politisk handlingskraft för att komma till rätta med könsorättvisorna. Men regeringen har kastat alla våra åtgärder och förslag för rättvisa löner och rätt till heltid i papperskorgen. Barnbidragshöjningar leder till sänkt försörjningsstöd för de allra fattigaste, tack vare Reinfeldts regering.

Som ett mantra upprepar statsministern och hans regering att det handlar om att öka drivkrafterna för arbete. Men om en heltidsarbetande mamma inte kan försörja sig själv och sina barn på sin lön hjälper det knappast med att skrämma henne med sänkt a-kassa. Och varför ska fler barn tvingas växa upp i fattigdom bara för att Reinfeldt fått för sig att arbetslösheten handlar om att människor är lata och bara man gör det tillräckligt jävligt för de arbetslösa så hittar de nog jobb?

Ett anständigt samhällsbygge borde utgå från att barn ska ha drägliga livsvillkor. Men den uppfattningen delar jag tydligen inte med vår statsminister. Eller så kanske han inte vill se sambanden?

Lars Ohly

Inga kommentarer: