fredag, mars 23, 2007

Åforsteatern

I onsdags den 21 mars såg en ny förening dagens ljus. Det skedde i Åfors Folkets hus inför ca 25 stycken närvarande. Föreningens namn blev Åforsteatern. Åforsteatern är den förening som blev till efter höstens teatersuccé när föreställningen ”I skenet från en glasugn” drog tio fulla hus. Succén fortsatte i februari då projektet blev utsedd till Årets bragd när Emmaboda dagen genomfördes.

Efter en tids förberedelser då en interimsstyrelse har arbetat med att förbereda bildandet av föreningen antogs föreningens första styrelse och stadgar i onsdags. Jag själv blev invald som suppleant på ett år

Åforsteaterns mål med sin verksamhet står i § 1 i stadgarna:

”Åforsteatern är en ideell förening i Åfors, Emmaboda kommun. Föreningens huvudsakliga mål är att spela teater och främja teaterintresset, Det ska vara teater med mening och ett budskap där solidaritet, människors lika värde och rättvisa genomsyrar verksamheten. Vi ska sträva efter att hålla en hög konstnärlig kvalitet.”

Det är precis mina syften med att medverka i denna teaterförening. Det är väldigt viktigt att samtidigt som man ger underhållning sprida dessa budskap och sprida arbetarrörelsens historia och politiska värderingar.

Föreningens första aktivitet sker fredagen den 20 april då vår regissör Dan Nerenius ger sin föreställning ”En resa med Kent Anderssons dikter” i Åfors Folkets hus och dagen efter den 21 april ska vi ha en teaterdag tillsammans med Dan Nerenius.

Sen har arbetet med vår nästa teaterföreställning börjat. Den är fortfarande på planeringsstadiet med materialinsamling med anknytning till glasriket och dess invånare. Manuset ska skrivas under våren och ännu en gång ska Roland Jansson vara författare till den. Samma gäller regin som kommer att skötas av Dan Nerenius. Sen efter sommaren kommer manuset att genomläsas och studeras in av aktörerna. Under hösten börjar repetitionen som kommer att fortsätta under vintern och sen i Mars 2008 är det premiär och det planeras tio föreställningar under mars månad.

Så det är en lång resa och mycket arbete vi har framför oss innan det är dags för premiär men man det ska bli jättespännande att följa arbetet och se föreställningen födas och växa upp till den föreställning som är mogen att möta publiken nästa år.

Inga kommentarer: