fredag, mars 09, 2007

Jämställdheten får inte bli alibi för systemskifte!

För ett tag sedan avslöjade Svenska Dagbladet att de flesta ministrar inte ville kalla sig feminister. Även om etiketterna inte är det viktiga visar sig avståndstagandet från feminismen tyvärr också i den praktiska politiken. Intresset för det som på minsta sätt skulle utmana den nuvarande ordningen och mäns makt och privilegier är helt obefintligt.

Vid ett tillfälle används dock jämställdhetsargumentet flitigt och det är när välfärden ska privatiseras. Högerns tes är att privatiseringar av välfärden skulle öka konkurrensen och därmed gynna kvinnors löner.

En majoritet av svenska folket är emot att vinstdrivande företag får bedriva omsorg, utbildning, vård och grundläggande service. Det visar en opinionsundersökning Sifo genomfört för vår räkning. Av samtliga tillfrågade svarade 53 procent att det är fel att "omsorg, utbildning, vård och grundläggande service utförs av vinstdrivande privata företag". Endast 32 procent tyckte det var rätt och 15 procent var tveksamma eller svarade "vet ej". De flesta medborgare inser att det är smartare med vård och omsorg i gemensam regi.

Högern måste alltså hitta på argument för att övertyga medborgarna. Jämställdhetsargumentet används som ett politiskt korrekt alibi för att genomdriva ett systemskifte som saknar stöd. Vänsterpartiet presenterar idag en rapport som visar att privatiseringar inte på något sätt varit positiv för kvinnor. Genomförda privatiseringar har inte lett till högre löner, bättre arbetsvillkor eller ökat inflytande. Tvärtom har löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökat och arbetsvillkoren försämrats i privatiserade verksamheter. Kvinnor som startar små företag inom vård- och omsorg konkurreras ut av de stora vårdbolagen som styrs av män.

Dessutom leder privatiseringar till ett minskat demokratiskt inflytande och att vi använder skattepengar till att skapa vinster i vårdbolagen.

Lars Ohly

Inga kommentarer: