tisdag, mars 20, 2007

Vårdagjämning

I natt klockan 01.07 svensk tid är det vårdagjämning.

Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan. Gränsen kallas himmelsekvatorn och utgörs av den punkt på himlen där solen på väg norrut passerar himmelsekvatorn (vårdagjämningspunkt).
Vårdagjämningen är inte en dag utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt. Varje händelse förekommer dock vid två olika datum på jorden. Därför är vårdagjämningens (och andra händelsers) datum inte entydigt. Vårdagjämningen kan till exempel ett visst år inträffa när det är den 21 mars i Sverige men fortfarande den 20 mars i USA.

Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Refraktion betyder att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämningen.

Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp ungefär rakt österut. Omkring tolv timmar senare går den ner ungefär rakt västerut. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

Nu blir dagarna längre på norra halvklotet, som når sin kulmen om tre månader när det midsommar och det återigen vänder till det mörka.

Inga kommentarer: