onsdag, april 11, 2007

Att släppa fram farliga tankar

Det finns stor risk att biblioteksfrågorna drunknar i den stora kulturutredning som regeringen vill tillsätta. Vänsterpartiet vill att det tillsätts en arbetsgrupp som får ta fram en vision och strategi för 2000-talets bibliotek. Det skriver Siv Holma i en debattartikel i UNT (Upsala Nya Tidning).

- Biblioteken om något är ju en ansamling av farliga tankar. Alla farliga tankar som någonsin har nedtecknats finns i princip på ett bibliotek, sa utbildningsministern Olof Palme 1969 på Biblioteksföreningens årsmöte.

I den moderata skriften Kulturen 2.0 som nyligen redovisades för allmänheten lyder en av punkterna under rubriken Bibliotek: "Inköpspolicyn vid offentliga bibliotek ska vara politiskt balanserad." De farliga tankarna börjar kännas hotande. Eller är det någon som tror att det handlar om att från olika håll släppa fram fler farliga tankar?

Vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill satsa på skolbiblioteken. Och skolan ska ju också få ett nytt stuk nu, mer ordning och reda. Där går det säkert lättare att kontrollera att inköpspolicyn är "balanserad". När så skolbiblioteken ska in i skollagen - ett moderatkrav som faktiskt överensstämmer med ett gammalt vänsterkrav - då hoppas vi att även privatskolorna blir tvungna att inrätta skolbibliotek, även om det inkräktar på vinstmarginalen.

Men det är ju inte främst kontroll vi behöver, det är visioner inför vad den redan påbörjade framtiden har att erbjuda, vad den kräver - och vilken strategi som ska föra oss mot de mål visionen målar upp. Det handlar exempelvis om hur vi i ett samhälle med närmast obegränsade tekniska möjligheter ska kunna erbjuda litteraturens och andra medias farliga tankar åt alla i samhället. "Vit och gul och röd och svart gör detsamma har han sagt", fick en del av oss lära sig i söndagsskolan. Då älskade Jesus alla barnen. Men det var förstås medan de fattiga höll sig i Kina och Afrika och inte kom oss inpå livet i Rinkeby och Rosengård.

Vänsterpartiet vill att det tillsätts en arbetsgrupp som får ta fram en vision och en strategi för 2000-talets bibliotek - en strategi som sedan givetvis ska underställas riksdagen.

Regeringen å sin sida vill tillsätta en stor kulturutredning. Jag tror att det är stor risk att biblioteksfrågorna drunknar i en sådan utredning. Det behövs en egen utredning för biblioteken. Kanske måste man samla alla biblioteksresurserna under en hatt. I det livslånga lärandets tidsålder finns det allt mindre anledning att dela upp bestånden i folkbibliotek, skolbibliotek, högskolebibliotek. Säkert måste bibliotekslagen ses över. Det krävs från flera, om än motsatta håll. Biblioteksföreningen såväl som Vänsterpartiet vill skärpa lagen. Moderaterna vill ta bort den och öppna fältet för privatisering och avgiftsbelagda lån för vuxna.

När vår kulturminister före valet tillfrågades stod hon fortfarande för avgiftsfria bibliotek. Nu är det hennes eget parti som vill gå en annan väg. Folkbibliotekens bokutlåning minskar - det kan inte möjligen bero på att biblioteken fått sämre ekonomi och därmed inte haft råd att skaffa in de böcker de skulle vilja? Nej, moderaternas svar på detta är "avknoppning", privatisering, "friare former". Samtidigt som man hotar att lägga ner En bok för allas vuxenutgivning. Här hänvisar man inte till farliga tankar utan till snedvriden konkurrens - men, som Magnus Eriksson skrev i SvD Kultur 22 februari där han tillbakavisade påståendet om snedvridning: En bok för alla är inget att vara rädd för!

Kulturministern vill satsa på barnen. Vuxenutgivningen är det som ska läggas ner. Men om barnen ska fås att läsa, kulturministern, är det då inte också viktigt att föräldrarna gör det? Pojkar läser idag mindre än flickor, sannolikt därför att pappor läser mindre än mammor. Det tyder i alla fall den lyckade satsningen på projektet Läs för mej pappa på - ett projekt som initierats bl.a. av IF Metall. Här handlar det om att rå på såväl klass- som könsstrukturer.

Släpp fram de farliga tankarna, satsa på framtidens bibliotek, det handlar om alla barnen!

Siv Holma Ordförande i riksdagens kulturutskott (v)

Inga kommentarer: