tisdag, april 24, 2007

Exit Leijonborg

I går meddelade folkpartiets partiledare Lars Leijonborg att han avgår vid partiet landsmöte i höst. In i det sista var han helt inställd att bli återvald i september men när Stockholms distriktet meddelande att de vill ha en ny partiledare blev för mycket för honom att han till slut kastade in handuken.

Vad minns man av Lars Leijonborg? Jag minns honom i debatten i början på 2000-talet när han ställdes mot Dansk Folkepartiets partiledare Pia Kjærsgaard och han i direktsändning rev sönder en av det främlingsfientliga Dansk Folkepartiets valaffischer. Då stod han i bräschen för den antirasistiska kampen. Men sedan började folkpartiet själva i valet 2002 fiska i grumliga vatten med krav på språktest för att bli svensk medborgare och hårdare tag för invandrarna. Det gjorde bl a att partiet gjorde ett rekordval 2002 med 13,3 % av rösterna.

Under Leijonborgs ledning har partiet övergivit sin socialliberala grund och blivit ett betongliberalt parti. Partiet har dragit sig högerut. De nya paradfrågorna är till exempel krav på ordning och reda i skolan med ordningsbetyg, att minska de elevstyrda skolorna, och betyg från lägre årskurser, hårda tag i kampen mot brott, och att göra upp med "snällismen" i partiet. Folkpartiet är hårt förankrad i högerburen tillsammans med de andra tre partierna.

Vad kommer nu att hända med folkpartiet när Leijonborg avgår? Vem ska ta över. Ska favoriten, rottingmajoren och skolministern Jan Björklund ta över blir det ingen kursändring utan det kommer om möjligt bli ännu mer högerorienterad. Den andra stora kandidaten är EU- parlamentarikern Cecilia Malmström. Hon är den socialliberala falangens favorit. Men i mina ögon är hon en riktig EU- fanatiker som inte alls ser EU: s brister och svagheter. Men det kan bli en mjukare framtoning om Malmström väljs till partiledare.

Det är tur att man inte är folkpartist och behöver bry sig om detta. Vem de en väljer så är det långt ifrån mina värderingar.
Folkpartiet är ett parti som medverkar till att öka klassklyftorna i samhället genom den sneda omfördelningen från fattig till rik. Man vill att Sverige ska in i NATO och fördjupa sammarbetet i EU så att Europas förenta stater blir verklighet. Deras skolpolitik kommer bara att leda till större klyftor även där.

Nej som sagt var. Det är skönt att man har de värderingar man har på min vänsterkant och de tänker jag inte vika ifrån.

Inga kommentarer: