fredag, april 13, 2007

Sjukintyg från första dagen

Fuskethetsen bland regeringens företrädare fortsätter. Nu lägger den moderatledda regeringen fram ett förslag som gör att en anställd kan bli tvungen att visa upp ett sjukintyg redan från första frånvarodagen. Kan man inte visa upp ett sjukintyg så har företagen rätt att dra in på sjukersättningen. Räcker det inte med att man har en karensdag som innebär att man inte får ersättning första frånvarodagen.

Nej nu vill man jaga sjuka med ännu mer kontroll. Det är för de anställda säger den moderata Cristina Husmark Pehrsson:

- Fusket är inte det första jag tänker på. Det jag tänker på är att vi nu erbjuder möjligheter till insatser i tid för människor som har problem med missbruk eller upprepad ohälsa. Det handlar alltså inte om att sätta åt någon, utan att hjälpa i tid, säger hon.

Tanken är ju behjärtansvärt men det är inte de som är bakgrunden till detta förslag. Men det låter bra i media att säga att det är så förslaget är tänkt att vara . Orsaken till detta förslag är att sätta mer makt till företagarna för att kunna kontrollera sina anställda. Nu ska man absolut inte påstå att arbetsgivare är några monster men faktum är att deras makt över sina anställda ökar med detta förslag.

Hur ska detta gå till praktiskt? Om man till exempel har maginfluensa ska man då gå till läkare. Det är inte speciellt lämpligt att besöka någon vårdcentral om man har magsjukan, och att gå dit när man är frisk är ju rätt så meningslöst då man inte kan bevisa att man har varit sjuk. Det blir ett moment 22 situation.

Nu självklart spetsar jag till detta till max. Men det visar att förslaget inte är speciellt genomtänkt. Vi behöver läkarkraften, inte till att skriva intyg första dagen utan för att ta tag i det allvarliga problemet, långtidssjukskrivingarna

Att jaga de som är sjuka eller har ett missbruk hjälper inte någon att bli av med sina bekymmer. Utan här krävs stöttning på andra sätt genom att man bedriver förebyggande och uppsökande insatser, bra vård, utbildning, arbete, generell välfärd och mindre segregation.

2 kommentarer:

Mats sa...

Jag kopierar från min blogg.

Sjukintyg från första dagen. Helt sjukt om jag får säga det.
En till jävla knäpp kärring som fått plats som statsråd utan att ha någon som helst verklighetsuppfattning.
Jag spyr på sådana dumheter.

Nicke Grozdanovski sa...

det är rätt Mats. Det är sjukt med sjukintyg fråm första dagen. Skönt att det finns några vettiga borgeliga politiker kvar som du mats :-)