måndag, april 09, 2007

Hammarby 2007


I morgonkväll springer Hammarby in på Ullevis gräsmatta för allsvensk bortapremiär mot GAIS. Äntligen är det dags för seriespel för Bajen efter en turbulent försäsong med en del bottennapp i träningsmatcherna, kontraktstvister och assisterande tränare som hoppar av.

Hammarby har inför säsongen tappat en del viktiga och rutinerade spelare. Nämnas kan målvakten Ante Covic, backarna Petur Martéinsson, Max von Schlebrűgge, mittfältaren Petter-Furuseth Olsen och anfallaren Pablo Pinones Arce har alla lämnat laget inför säsongen. De som har tillkommit är backen Christan Traoré som kom från danska FC Midtjylland, målvakterna Erland Hellström från Assyriska, Richard Kingson från Ankaraspor, Turkiet, Emil Johansson som är en back som kom från Degerfors och så två anfallare, islänningen Heidar Geir Juliusson som kom från isländska Fram och så amerikanen Charlie Davis. Ny är också tränaren Tony Gustavsson som kom från Degerfors och efterträder Anders Linderoth som tränar danska Viborg numera.

Som vanligt när det gäller Hammarby är det en del som är osäkert. Denna säsong är mer osäkert än någonsin. Men samtidigt väldigt spännande också. Turbulensen som har varit kan ha i bästa fall svetsat samman laget till en lagenhet som kan överraska även i år. I mitt tips inför säsongen tippar jag Hammarby att hamna på en sjätte plats för på pappret finns det bättre lag än Hammarby. Men det behöver inte betyda att vi inte ska kunna blanda oss in i toppstriden ändå. Att slå ur underläge kan passa Hammarby, som jag tror kommer att bli en obehaglig överrakning för de andra lagen.

Målvaktssidan har i mina ögon varit den svagaste länken nu när Ante Covic lämnade oss. Erland Hellström ser inte ut att vara den stabile målvakten som krävs för att komma högt upp i tabellen, dessutom har han varit skadad och precis är på väg att repa sig. Men med den Ghananske landslagsmålvakten Richard Kingson intåg till laget så skärps målvaktssidan till ordentligt. Det är också bra för Erland också för då kan han utvecklas som målvakt eftersom det finns kamp om målvaktsplatsen nu.

Försvaret ser inte heller tung ut nu när Petur Martéinsson och Max von Schlebrűgge inte längre spelar i den grönvita tröjan mer. Men där kommer nyförvärvet Christan Traoré vara en klippa i mittförsvaret tillsammans med den rutinerade Suleyman Sleyman. Även ytterbackarna David Johansson och Gunnar Thor Gunnarsson håller hög klass. Det gäller att dessa låser anfallsspelet för motståndarna men de måste få hjälp av mittfältarna.


Mittfältet är Bajens bästa lagdel där slitvargen Sebastian Eguren, lagkaptenen Mikkel Jensen samt det norrländska yrvädret Petter Andersson ger trygghet. Lägg där till den offensiva mittfältaren Erkan Zengin och Louay Chanko så förstår man att mittfältet ser strakt ut. Där har man en bredd som gör att mittfältet inte är så skadekänsligt som de övriga delarna är även om det finns nyckelspelare här som inte får gå sönder.

Anfallet ser intressant ut med fjolårets skytteligatvåa Paulinho som nätade 12 gånger under fjolåret. Det är viktigt att han får målkänslan tidigt under serien. Nyförvärvet Charlie Davids är en stor talang som jag tror mycket på under säsongen. Den 20 årige amerikanen är en stor talang som jagades även av andra klubbar. Fler som kan blomma upp är den egna produkten Alagie Sosseh som liksom Davis är 20 år och full med potential och lägg där till Nkosinathi Nhleko som kom under fjolåret och inte riktigt motsvarade förväntningarna. Hoppas han visar bättre takter under denna säsong.


Tränaren Tony Gustavsson har en talangfull trupp som blandar rutin med ungdomlig entusiasm. Laget kanske inte lyckas i år men om dessa unga spelare får utvecklas i lugn och harmoni så har Bajen ett kanonlag om några år. Men det gäller att behålla de och få de att må bra i den grönvita tröjan och där har tränarstaben en stor uppgift. Vi får se om Tony kan redan i år få ut max av laget och om vi får de kan det bära väldigt långt när serien sammanfattas i slutet av oktober.

Inga kommentarer: