onsdag, april 04, 2007

Inför allsvenskan 2007

På fredag är det alltså dags, då sparkar fotbollsallsvenskan 2007 igång med matcherna Brommapojkarna- Djurgården och Trelleborg- IFK Göteborg. Sen rullar första omgången på hela påskhelgen för att sen avslutas den 10 april på Ullevi, Göteborg med GAIS- Hammarby. Sen blir det allsvensk fotboll ända fram till mörka hösten och den 28 oktober spelas omgång 26 och då vet vi vilka som har fått äran att bli svenska mästare 2007. Men fram till dess kommer vi fotbollsälskare att bjudas på dramatik på högsta nivå. Jag tror att de kommer som vanligt att bli jämt både i toppen och i bottenstriden. Nytt för i år är att det är bara ett lag som åker ur allsvenskan och att det spelas inget kval för att hänga kvar. Det beror på att allsvenskan kommer att utökas från dagen 14 lag till nästa års 16. Det innebär att tre lag från årets Superettan direkt går upp till allsvenskan 2008.

Det lag som alla kommer att jaga i år är ju Elfsborg som regerande svenska mästare. Kommer de att försvara sitt guld eller kommer något annat lag att lyfta bucklan framåt höstkanten? Hur kommer det att gå för de tre nykomlingarna, Trelleborg FF, Örebro SK och Brommapojkarna? Hur kommer Bajen att klara sig med den spelaromsättning och turbulens man har haft inför denna säsong? Det är frågor som inte har sina svar men spekulationerna är i full gång. Så här tror jag att årets allsvenska kommer att sluta och jag kör bakifrån från plats 14 till det lag som jag tror kommer att lyfta pokalen i höst:




14. TRELLEBORG FF - Sveriges sydligaste lag som är en av nykomlingarna i årets serie kommer får det svårt att hänga kvar. Man brukar gästspela i allsvenskan då och då men åker ut med jämna mellanrum. Nu är man tillbaka i finrummet efter att ha gjort en bra superetta säsong fjol då man vann serien. Men räcker det i allsvenskan? Jag tror inte det. Visserligen har man allsvensk rutin i Mattias Thylander som är äldst i laget med sina 32 år som har spelat i Malmö FF, AIK och Halmstad och nyförvärvet Hasan Cetinkaya som spelar i mittfältet. För att de ska klaffa för TFF så måste man bygga från försvaret och då har målvakt och backar ett stort ansvar. Det var det som imponerade ifjol i Supettan att man bara släppte in 13 mål på 26 matcher och det mycket bra, så förutsättningarna finns, även om man i år möter helt andra lag. Framåt gjorde man 48 mål. Trelleborg grundades 1926 och har spelat 12 allsvenska säsonger senast 2004. Man har inget SM- eller cuptriumf och hemmaarenan heter Vångavallen.




13. IF BROMMAPOJKARNA- Gör sin allra första allsvenska säsong i år och har inget att förlora för alla tippar att BP åker ut direkt. Därför tror jag att de kommer att klara sig kvar i år. BP är Sveriges största klubb och en av de bästa plantskolorna i Sverige som har fostrat många spelare. Anders Limpar, Max von Schebrűgge, Alexander Östlund för att nämna några. Inför årets allsvenska har laget förberett sig på många sätt så det ska inte falla på försäsongen om laget ska åka ut. Självklart är ju starten viktig för alla lag och inte minst för BP. Det är en självförtroende fråga som gör om Brommapojkarna lyckas hänga kvar eller inte. Liksom Trelleborg måste BP bygga sin framgång från försvaret men även måste man få igång sin skyttekung Olof Gutenstam som gjorde 17 mål i superettan ifjol. Får han möjlighet och utrymme kommer han bli en obehaglig överraskning för de allsvenska försvaren. Brommapojkarna grundades 1942 och har inga titlar har man än så länge. Hemmaarenan heter Grimsta IP som nu genomgår en renovering som inte blir klar förrän sommaren. Därför kommer hemmamatcherna att spelar på Stockholms stadion och alla hemmaderbyn kommer spelas på Råsunda.



12 GAIS - Göteborgsklubben gör sin andra allsvenska säsong på raken och kanske är man på väg att etablera sig i allsvenskan. Laget är känt för sin berg o dalbane färder genom seriesystemen. Inför säsongen tappade man sin stjärnforward James Keene till Elfsborg. Man har visserligen ersatt honom med Anatoli Ponomarev men kommer han att kunna fylla tomrummet efter Keene som gjorde 10 mål i förra årets allsvenska. Dessutom gick Khari Stephenson som gjorde tre till AIK. Det är 13 mål av GAIS fjolårets målfabrikation som lämnat inför årets allsvenska. Ett tufft avbräck för makrillarna. Det innebär att någon annan måste producera målen för GAIS. Sen har målvakten Dime Jankulovski en nyckelroll med sin rutin att styra upp försvaret. Jag tror att GAIS kommer att kämpa för nytt kontrakt men att de till slut fixar det. Laget är en av de mest klassiska klubbarna i allsvenskan med 11 mars, 1894 som startdatum. 47 allsvenska säsonger har de blivit och man har fyra SM-guld (1919, 1922, 1931, 1954) och ett cupguld 1942. Man kommer i år att spela sina hemmamatcher på Ullevi eftersom Gamla Ullevi är på väg att rivas och en ny arena är på gång.


11 ÖREBRO SK- I mina ögon den bästa nykomlingen som har bäst chans att klara sig bra i allsvenskan. 2004 åkte ÖSK ur allsvenskan genom ekonomiska problem och det blev två år i superettan och nu är man tillbaka i högsta finrummet igen. Man kommer nog att kunna ge besvär till vilket lag som helst men i långa loppet kommer det att bli kamp om nytt kontrakt. Rutin har man i danske mittfältaren Lars Larsen som hunnit bli 36 år men still going strong i den vita Örebrodressen. Han gör sin fjärde säsong i ÖSK. Under fjolåret i superettan gjorde han åtta mål. Flest gjorde Sebastian Henriksson med elva fullträffar. Vi får se om dessa kan leverera för ÖSK även i allsvenskan. Ett intressant nyförvärv är Stefan Rodevåg som var en stabil målskytt i superettan laget Falkenberg. 17 mål blev det i fjol. Får man igång Rodevåg blir Örebro svårstoppade i år. Men det är trots allt skillnad på allsvenskan och superettan. Därav mitt tips. Örebro grundades 1908 och man har inget SM- eller cupguld i meritskåpet. Hemmarenan heter Berhn arena



10 GEFLE IF- Gefle gör sin tredje raka allsvenska säsong och laget har etablerat sig i högsta serien. Med små medel har man lyckats få en allsvensk etablering. I år har man inga spektakulära nyförvärv och det är som det brukar. Men tränare Per Olsson brukar få ordning på laget under allsvenskans gång. Forwarden Rene Makondele är den rutinerade anfallaren som ska driva offensiven. Åtta mål gjorde Makondele i fjol och något liknande eller mer är önskvärt för Gefles framgång i årets allsvenska. Om han går sönder under säsongen så ser det tunt ut för Gefle och då kan de bli kamp om nytt kontrakt 2008. Gefle bildades 1882 och har spelat sex allsvenska säsonger. Hemmaarenan heter Strömvallen. 9 i fjol.


9 HALMSTAD BK- Laget från Halland hade en misslyckad säsong i fjol då man bara kom på elfte plats. Vad talar för att laget blir bättre i år? Man har tappat en del spelare och fått in några nya spelare bl.a. en finsk målvakt vid namn Magnus Bahne och en mittfältare som heter Tim Sparv. Man har två nyckelspelare som måste lyckas om HBK ska bli bättre än i fjol. Mittfältaren Dusan Djuric och anfallstalangen Ajsel Kujovic. Magnus Arvidsson var Halmstads bästa målskytt i fjol med sju inprickade mål. Försvaret måste också klaffa och där har Litauen Tomas Zvirgzdauskas en nyckelroll att låsa HBKs försvar. Men jag tror inte laget räcker till mer än till en nionde plats. 45 säsongen i allsvenskan har Halmstad gjort. Fyra SM-guld har det blivit. 1976, 79, 97, 2000 och ett cupguld 1995. Hemmaarenan heter Örjans vall. Elva i fjol.

8 DJURGÅRDEN IF- Vart är DIF på väg? Djurgården är ju 2000-talets mest framgångsrika lag med tre SM-guld. Förra säsongen blev man med Djurgårdsmått sett bara sexa. Nu står man i ett vägskäl och ingen vet riktigt vart laget står. Kan bli allt mellan fågel, fisk eller mittemellan. Jag rankar laget lågt eftersom de har tappat mer spelare än vad de har fått in i truppen. Det hetaste nyförvärvet är den lovande backen Kebba Ceesay som kommer från Brage. Det är viktigt att Djurgårdarna får tillbaka sin hunger som jag tyckte inte fanns där i fjol. Precis som övriga lag måste samtliga lagdelar funka för att de ska lyckas bättre än med åttonde placerade tips. Nyckelspelare i DIF. Målvakten Pa Dembo Touray backen Mattias Concha, Mittfältaren Johan Arneng och anfallaren Jones- Kusi Asare. Djurgården gör sin 52 säsong i årets allsvenska. Man har 11 svenska mästerskap, den senaste 2005 och fyra cuptitlar 1990, 2002, 2004, 2005. Hemmaarenan är Stockholms Stadion när det inte är derbyn mot AIK eller Hammarby får då är det Råsunda som gäller.

7. IFK GÖTEBORG- Blåvitts senaste placering blev en åttonde plats och det är man inte nöjd med i rikets andra stad. Nu gör man allt för att förbättra denna placering men kommer man att lyckas? Ja kanske om allt faller på plats. Man har några rutinerade spelare som är viktiga för Göteborg. Bengt Andersson i målet och Daniel Alexandersson på mittfältet. Den som ska leverera målen är George Mourad och han är en nyckelspelare. Man har en slagkraftig trupp men den är lite tunn och precis som alla andra lag är man känsliga för skador. Bland nyförvärven är Eldin Karisik, mittfältare som kommer närmast från Helsingborg den som ser bäst ut. Blommar han ut i blåvitt så har man en bolltrollare i mitten som kan spela bollen med fart. Blåvitts meritlista är diger. Sedan klubben bildades 1904 har det blivit 17 SM-guld, Den första 1908 och den senaste 1996. Man har fyra svenska cup guld 1979, 82,83,91 och man har dessutom två UEFA-cup titlar 1982,87. Hemmaarenan i år är Ullevi eftersom Gamla Ullevi är på väg att rivas och en ny arena är under uppbyggnad


6 HAMMARBY IF - hjärnan säger detta hjärtat säger sex placeringar högre upp. Men det är mycket som är osäkert i mina grönvita hjältar inför säsongen. Man har onekligen tappat många rutinerade och tunga spelare inför denna säsong. Spelare som Ante Covic, Max von Schleebrűgge, Fredrik Stoor, Petur Marteinsson och Pablo Pinones Arce är inga spelare som obemärkt försvinner. Men samtidigt har den nye tränaren Tony Gustavsson möjlighet att börja från grunden och det finns många spännande spelare kvar i Bajen. Målvakten Erland Hellström är tillbaka, Charlie Davis är en lovande anfallare som redan levererat mål under försäsongen och kan blomma ut under allsvenskan. Kan man bara få in självförtroende i laget så kan de bli succé redan i år men jag själv ligger lågt i mitt tippande. Hammarby som klubb bildades 1897 men fotbollssektionen kom till 1915. Man har spelat 43 allsvenska säsonger varav det har blivit ett SM-guld 2001 men inget cupguld. Laget håller till på Söderstadion om inte det är hemmaderby mot Djurgården eller AIK då är det Råsunda som gäller.


5. AIK var nykomlingar i fjol och lyckades väldigt bra och slutade tvåa efter att följt med svenska mästarna Elfsborg ända in i sluttampen. AIK är ett av lagen som kan lyckas även i år men nu kan man inte överraska på samma sätt som i fjol utan de andra lagen tar gnagarna på allvar i år. Det som talar väldigt mycket för AIK är att man får spela 16 matcher hemma på Råsunda eftersom bortamatcherna mot Brommapojkarna, Djurgården och Hammarby spelas där. Det kan tyckas lite orättvist men så är det och det är bara att acceptera. Men när man även ser på truppen ser gnagarna starka ut. Man har en bred trupp som kommer att vara med där uppe i tabellen. Khari Stephenson från GAIS ser väldigt intressant ut. Kan Wilton Figueiredo göra elva mål i år också? Då blir AIK definitivt ett topplag och Markus Jonsson sätter alla AIKs straffar, (han har aldrig missat en straff i tävlingssammanhang) då blir AIK svårstoppade. Men sagt var, andra året är alltid svårt så får se om AIK kan behålla lugnet jag har mina tvivel om att det räcker ända fram. AIK bildades 1881 medan fotbollssektionen bildades 1896. 10 SM-guld har klubben och sju cup-guld



4. IF ELFSBORG- Det regerande mästarna ska försvara sitt guld i år. Man kommer att vara med i absoluta toppen men jag tror inte de räcker ända fram till SM-guldet i år. Man kommer att vara det jagande laget plus att man har champions league kval att tänka på under sommaren. Mycket av fokuseringen kommer att riktas dit och därmed kommer allsvenskan i skymundan. Men annars har Boråsgänget ett väldigt bra lag. Man har värvat bra med anfallaren James Keene från GAIS i spetsen. Han kommer att vara oerhört nyttig för boråsarna under säsongen. Även backen Mattias Florén kommer vara en tillgång i försvaret så motståndarna kommer få det besvärligt att hitta målet. Sen är ju den allsvenska landslagspelaren Anders Svensson viktig kugge i lagbygget. Han tillsammans med Samuel Holmén gjorde sju mål vardera förra säsongen. Elfsborg bildades 1904. Man har fem guld (1936,39, 40 61 och 2006) och två cupguld 2001.2003. Hemmaarenan heter Borås Arena


3 Malmö FF- En av att se absoluta guldfavoriterna hamnar i mitt tips på en tredje plats. Malmö har varit favorittippade de senaste fyra fem åren och 2004 hamnade man högst upp på pallen. Förra säsongen blev en besvikelse då man bara blev sjua i tabellen och turbulensen var ett faktum under säsongen med krav på tränaravgångar och allt som där hör till. Men tränare Sören Åkeby sitter kvar och så gör Malmö ett nytt försök att återta guldet till Skåne. Två spektakulära nyförvärv har kommit från Göteborg. Ola Toivonen, som kan spela både mittfältare och forward, kom från nedflyttade Örgryte och likaså nedflyttade Häcken kom backen Jimmy Dixon till Skåne. Lägg där till brasseforwarden Junior, backen Jon Inge Höiland och mittfältaren Daniel Alexandersson så förstår man att Malmö kommer att vara ett topplag i år. Men kommer laget att klara pressen att vara guldtippade? Ja får Malmö en bra start och kan vara så skadefria som möjligt så blir de farliga, men blir det motigt får Malmö det jobbigt i årets allsvenska. Malmö bildades 1910 och har vunnit SM-guld 15 gånger och Svenska cupen 14 gånger. Hemmaarenan är Malmö Stadion.


2 KALMAR FF- Brassekolonin i Småland tar sikte mot en ny säsong. Fast nu är man en del av det etablissemang som tränare Nanne Bergstrand ofta hävdar att KFF inte är. Men faktum är att Kalmar i år får vara en av huvudfavoriterna till guldet. Man kan fortfarande spela utan press och blir en av årets dark horse i allsvenskan. Hur långt räcker det? Kanske ända fram denna gång. Kommer fjolårets allsvenska skyttekung Ari da Silva Ferreira igång och gör mål i år också. Det blev 15 fullträffar 2006, och han är en självklar nyckelspelare. Övriga brassar som i Kalmar är nyckelspelare kan nämnas Cesar Santin och nyförvärvet Ricardo Santos. Båda dessa är forwards. Sen har vi bröderna Elm där Viktor och Rasmus redan finns. Till i år har de fått sällskap av storebrodern David också. En viktig pådrivare är Mr. Kalmar FF själv Henrik Rydström som gör sin sjunde säsong i den röda KFF tröjan. Finns mycket som talar för Kalmar i år och jag lyfter fram laget till en andra plats, för kapaciteten finns där. Kalmar bildades 1910. Inget SM-guld finns det i klubben men väl två Cuptitlar. 1981, 87. Hemmaarenan är Fredrikskans



1 HELSINGBORG IFMina favoriter till guldet. Det är nu eller inte som gäller för HIF. Med frälsaren och ikonen Henrik Larsson i anfallet ser Helsingborg starka ut. Henrik Larsson kom till ett HIF som var indragna i bottenstriden i fjol. Med hans ankomst efter VM uppehållet lyftes hela laget och slutade på en fin fjärdeplats. Nu har man Henke hela säsongen. Jag vet att han bara är en människa men jag tror ändå att han ensam kan lyfta hela laget. Jag tror han känner sig mer motiverad nu än när han kom i somras. Men det är inte bara Henrik Larsson som ser bra ut. Andreas Jacobsson är en tung back som med skicklighet manövrerar backlinjen. Vi har den tekniske Babis Stefanidis som kan både göra mål och passa fram till forwarden, där Olivier Karekezi kommer att bilda anfallspar med Henrik Larsson. Helsingborg bildades 1907 och kan alltså fira 100 års jubileum med ett SM-guld. HIF har sex SM-guld varav den senaste 1999 och tre cupguld varav den sista var i fjol 2006 övriga två 1941, 99. Hemmaarenan heter Olympia.

Hur det kommer att gå är det ingen som vet. Allsvenskan ser ut att än en gång bli ett getingbo både i toppen och botten och det tackar vi för. I slutet av oktober vet vi hur det har slutat

2 kommentarer:

Mats sa...

Trelleborg ur.
AIK mästare.
Bajen kan hamna var som helst. Starten viktig. Intressanta forward där förhoppningsvis en i alla fall får ett genombrott. Sen får det gärna lossna för Paulinho som jag ser som allsvenskans bästa brasse.

Nicke Grozdanovski sa...

Trelleborg hade vi gemenstamt men jag har ett annat skånelag som favoriter till guldet,