fredag, april 27, 2007

(V)i vänder på perspektiven

Vänsterpartiet vänder på borgarregeringens arbetarfientliga perspektiv och menar att det är företagsägarna som behöver anpassa sig till arbetstagarnas villkor och inte tvärtom. I grunden handlar det om demokrati och makt, skriver Torbjörn Björlund i en kommentar till den politiska utvecklingen.

Det förekommer diskriminering på arbetsmarknaden. Diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionshinder, facklig organisering med mera. I grunden är det kunskap och strukturellt, organiserat arbete som är nyckeln till att motarbeta diskriminering.

Att arbeta med utbildning och att upprätta handlingsplaner på olika nivåer är därför en av de viktigaste bitarna i arbetet med att motarbeta diskrimineringen.

Men till vilkas nytta ska dessa handlingsplaner upprättas? Företagsägarnas eller de anställdas? Den nya regeringen är arbetarfientlig! Man jagar och stigmatiserar både arbetslösa och arbetare. Det är arbetsgivarna som borgarregeringen företräder.

Vänsterpartiet har en vidare syn. Vi ser hur arbetsmarknaden alltmer luckras upp och hur företagen får allt mer makt över de anställda, utifrån en outtalad premiss som säger "passar det inte, så stick". Kollektivavtal vägras och lönedumpning har blivit ett faktum.

Detta är inga isolerade företeelser utan en del av regeringens politik att försvaga de anställdas ställning gentemot arbetsgivaren.Vi menar tvärtom att det är arbetsgivaren som bör ta hänsyn till sina anställdas olika villkor och förutsättningar.

Vi menar att det är arbetsgivaren som borde integreras i det nya mångkulturella Sverige. Vi menar att det är arbetsgivaren som borde anpassa sin verksamhet så att sjuktalen minskar och diskrimineringen försvinner. Ansvaret ligger till allra största delen på arbetsgivaren.

Det är inget fel på mörkhyade Ahmed, eller rullstolsbunda Håkan, eller lesbiska Carina, eller fackligt aktiva Anette. Det är fel på arbetsgivarens attityder. Det är fel på verksamheter som inte kan ta till sig andra som avviker från deras snedvridna bild av "normen".

Torbjörn Björlund, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet

2 kommentarer:

Mats sa...

Det är alldeles för lite etik och moral i dagens storföretag.
Ge och ta.
Skyldigheter och rättigheter.
Det borde gälla alla.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag håller med dig Mats.