söndag, maj 13, 2007

Hammarby IF- Örebro SK 1-0

Richard Kingson, José Monteiro de Macedo och Heidar Geir Juliusson, där han ni tre spelare som såg till att Hammarby, något oförtjänt, behöll samtliga tre poäng i dagens match mot Örebro SK. 1-0 skrevs slutresultaten till och målet kom på övertid i den 91 matchminuten. I det läget var man helnöjd med en pinne om man ser till hur matchbilden såg ut.

Hammarby startade rätt så bra med en skott från Petter Andersson efter 10 minuter spel som tyvärr täcktes undan av en Örebro back. Örebro stod dock upp redan från början och spelade tajt och låg väldigt nära Hammarby spelarna och stressade dem till misstag. Första halvlek var minst sagt dåligt. Spelet var förlagt i mittfältet och Hammarby gick in i Örebros fälla. Bortalaget spelade efter sina förutsättningar och tillät inte Hammarby spela ut. Sen kanske det var lite underskattning från hemmalaget sida och att det hade gått för lätt i de två tidigare hemmamatcherna. Det var inga större chanser i första halvlek. Förutom Halilovic ställde ÖSK: s vänsterkant till det en del för Hammarbys försvar. Vänstermittfältaren Kristoffer Näfver kom igenom ett antal gånger och sökte inspel mot straffområdet.
Hammarbys största chans kom efter en halvtimme spel då Paulinho var nära att göra mål i öppet mål, men en ÖSK back han precis täcka undan bollen. Första halvleks största chanser stod Örebro för. Med någon minut kvar skapade ÖSK en dubbelchans där Richard Kingson gör två kanonräddningar. ÖSK fick skottläge först från höger i straffområdet, och i momentet efter från vänster. Båda gånger avvärjde Kingson de hårda skotten från nära håll. Dubbelchanserna föregicks av dräll av Hammarbyförsvaret där man inte fick undan bollen. Med hjärtat i halsgropen gick hemmalaget till pausvila med ett 0-0 resultat. Första halvlek glömmer vi snabbt, det var ingen bra halvlek från något av lagen, men det var ÖSK som var mest nöjd med den. Mycket hafsigt spel från Bajen, men många felpass och lågt bolltempo gör att man inte fick igång något konstruktivt spel.

Med förhoppning av att tränare Tony Gustavsson talat om ett och annat till Hammarby spelarna så började andra halvlek. Man hoppades på en Hammarby uppryckning efter paus. Men så blev det inte riktigt. Det var istället Örebro som tog tag i taktpinnen och spelade aggressivt. Man hade fått lukten av seger i första halvlek och tog nu chansen. Bortalaget hade mer vilja och vann de allra flesta närkamper, men i backlinjen spelade José Monteiro de Macedo bra. Han var den bästa backen i dag med ett helgjutet spel och när backlinjen sviktade steg jätten Kingson i målet fram och gjorde ett par avgörande räddningar, även om han vid några tillfällen hamnade på mellis. Men han var ändå den som höll Hammarby kvar i matchen. Efter en timmes spel så krockade Emil Johansson med Örebros målvakt Peter Westman. Båda satsade på bollen. Westman han först men fick Emils knä rakt i ansiktet. Westman fick en lättare hjärnskakning och fick naturligtvis byta med reservmålvakten Richard Richardsson. Även Emil bytte i den situationen med Gunnar Thor Gunnarsson. Spelet fortsatte att vara krampaktigt för Hammarby. Man var som supporter väldigt orolig att Örebro skulle göra ett mål när som helst för lägen hade de. Men Örebrospelarna var inte tillräckligt heta framför mål. I den 77 min. trodde många att Paulinho äntligen gett Hammarby ledningen efter en fin boll från Christian Traoré, men Paulinho blev avvinkad för offside. Haris Laitinen bytte efter 70 min. med Sebastian Castro-Tello som gör ett piggt inhopp. Klockan tickade mot full tid. I ett sista byte lämnar Charlie Davies planen till förmån av den unge islänningen Heidar Geir Juliusson i den 78 minuten. Örebro hade sin vassaste målchans i slutet av matchen då Lars Larsen fick bollen och spelade in till Nedim Halilovic framför mål, men hemmaspelare lyckades få undan bollen i sista stund. Hade Halilovic fått en tå på bollen hade det blivit mål. Mål blev det i stället på övertid men det var Hammarby som gjorde det. Just när alla var inställda på en pinne var för lagen och i ett läge där man nästan var nöjd med att vi inte förlorade slår Hammarby till. Petter Andersson slår en fin passning till inhopparen Heidar Geir Juliusson som rinner förbi sin försvarare och lobbar vackert över Richard Richardsson som var för långt ut från målet. Väldigt bra av islänningen att uppfatta att målvakten stod för långt ut. Nästan hela Söderstadion exploderar i ett glädjerus. Samma Söderstadion som bara minuterna innan vädrade sitt missnöje över Hammarby och dess spel. Två minuter senare blåser domaren av matchen och tre sköna hemmapoäng var ett faktum.

I ärlighetens namn kan man inte säga att segern var speciellt rättvist. Jag förstår Örebroarnas frustration över matchutgången. Hammarby kom inte upp i normal standard. Spelet var krampaktigt och nästan viljelöst. Underskattning kanske man med ett ord kan sammanfatta detta. T o m tränare Gustavsson sa att segern inte var speciellt rättvist. Men även denna seger ger tre poäng och det kan vara värdefulla poäng när vi summerar allsvenskan framåt höstkanten. Richard Kingson i målet var den som räddade oss med fina räddningar och ett orädd spel för övrigt. Sen inhopparen och målskytten Heidar Geir Juliusson som tog chansen när han väl fick komma in. Ett snyggt mål från hans dojor gav tre tunga och härliga poäng till Södermalms hjältar.