tisdag, maj 29, 2007

Nej till Vårdnadsbidrag

I går på fullmäktige här i Emmaboda debatterades kristdemokraternas paradfråga, nämligen införandet av Vårdnadsbidrag i Emmaboda kommun. Motionen var inlämnad av kds starke man här i kommunen Sven-Åke Svensson och efter behandling i kommunstyrelsen där min partikamrat Mikael Nilsson argumenterade mot bidraget, så avslogs motionen för att hamna på fullmäktiges bord.

Debatten skar som en kniv mellan vänstermajoriteten som ville bifalla kommunstyrelsens förslag och den borgerliga alliansen som ville avslå förslaget och stödja motionen. Argumenten som borgarna kom med var att de skulle vara en valfrihet för alla småbarnsföräldrar och att det är föräldrarna som vet bäst vilken form av barnomsorg som barnen ska ha. Man betonade vikten av rättvisa för familjens val. Men under debatten kom det fram att detta ska ses som ett komplement till familjens ekonomi, många kan inte leva på detta vårdnadsbidrag. Detta medgav även kristdemokraterna. Men man såg bidraget som bättre än inget ekonomiskt stöd alls. Men där föll hela rättviseargumentet över ända. Detta eftersom alla inte kan ta del av detta bidrag. En ensamstående föräldrar kommer aldrig att ha råd med detta. Dennes valmöjlighet existerar inte. Man ska ha alltså ha en make som tjänar bra för att kunna utnyttja detta ekonomiska bidrag. Jag säger make eftersom det är mest kvinnor som stannar hemma med barnen eftersom mannen oftast tjänar mer och därmed får in mer pengar i den familjära kassan. Men detta faktum verkade inte bekymra Sven-Åke Svensson (kd) som sa ungefär så här att de ensamstående föräldrarna ska man stödja på andra sätt men att detta inte kan hindra andra föräldrar att utnyttja vårdnadsbidraget.

Även om alliansen inte säger det rätt ut så har dem ett ideologiskt motstånd till dagis. Det märks i debatten. Det är väl en rest från det förgångna då borgerligheten såg dagis och förskolan som något farligt socialistisk verksamhet som stöper barnen i samma form på något kollektivistisk sätt. Detta är naturligtvis inte sant. Vi värnar om dagis och förskolan eftersom vi ser att det är en bra verksamhet som gynnar de allra flesta barn. Sen är det självklart inte önskvärt att barnens ska ha långa dagar på dagis eftersom de givetvis ska vara med sina föräldrar så mycket som möjligt också.

Kristdemokraterna införde ju vårdnadsbidrag under en kort period under denna förra borgerliga regeringen 1991-94. De säger glatt att det var så populärt med detta bidrag att ca 70 % valde detta och visst var den uppskattat säkert av många, men man ska komma ihåg också att 1994 var det en ekonomisk kris i Sverige och många tog detta bidrag som en extra förstärkning i kassan.

Vi i majoriteten, där både jag och Hugo Grönlund var uppe för vänsterpartiets räkning i talarstolen, argumenterade mot vårdnadsbidraget med bl a kostnaden, Vem ska betala kalaset. Kommunens ekonomi är inte den allra bästa och pengarna behövs i verksamheten för att behålla den goda verksamhet vi har inom förskola och fritids. Att det är en kvinnofälla är ju uppenbart eftersom det är kvinnorna som stannar hemma mest. Därmed får kvinnor också ett sämre utgångsläge på arbetsmarknaden och framtida pension.

I alla andra avseenden har alliansen ett starkt motstånd till allt vad bidrag heter. Ord som ”Bidragsberoende och utanförskap” tillämpas ofta av borgerliga politiker. Men i detta specifika fall är det tvärtom. Här ställer man sig upp och ge bifall till motionen. Inget undantag heller i Emmaboda kommun, Alla borgerliga politiker röstade för motionen i den votering som följde. Dessutom röstade även den enda miljöpartistiske ledamoten för motionen. Däremot röstade samtliga i vänstermajoriteten för Kommunstyrelsens förslag att säga nej till vårdnadsbidraget. Röstsiffrorna blev 22-19.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en upplyftande debatt med många intressanta inlägg från båda sidor. Det som var glädjande också var att se så många olika fullmäktigeledamöter säga sin mening från talarstolen. Det var därför det blev en lång och levande debatt som stärker vår kommunala demokrati. Sen givetvis ett stort plus till att vårdnadsbidragsförslaget lades till handlingarna utan att bifallas.

2 kommentarer:

Klepke sa...

Intressant inlägg! Kul att få så välskrivna rapporter från andra vänsterepartister i Sverig!

Tack!

Nicke Grozdanovski sa...

tack för dina vänliga och berömande ord. Jag tycker om att skriva om det som är mig närmast hjärtat. Mycket hinner jag tyvärr inte skriva om som jag tycker är viktigt men då kommer ju sådana som du som också skriver från ett vänsterpartisktisk synvinkel och skirver om andra viktiga frågor. Vi behövs i denna borgeliga regerings tid.