fredag, maj 25, 2007

Vad är det som händer?

Degerfors ligger sist i Superettan efter en minst sagt dålig start då man endast har en poäng på sex matcher och 3-12 i målskillnad. Detta har fått några idioter som kallar sig Degerfors supporter att reagera på ett väldigt farligt och obehagligt sätt. Man har hotat tränaren Mark Selmer på olika sätt bl.a. har någon eller några lossat på ett hjul på hans bil och när tränaren och hans barn skulle åka iväg tappade de hjulet i en rondell.

– Det kunde ha gått riktigt riktigt illa. Det var förstås bara tur att hjulet rasade när jag bromsade in och kom i låg hastighet. Det kunde lika gärna ha hänt när jag eller min fru kört på en 110-väg, sa Selmer, som polisanmälde det inträffade.

Efter nya hot har tränaren Selmer beslutats sig för att lämna jobbet på obestämd tid och sjukskriva sig. Vart är vi på väg när några utsätter andra för sådana här saker. Tyvärr är det inte unikt inom fotbollens värld. Hot mot spelare, ledare och andra förekommer om inte ofta så i alla fall så mycket att det är allvarligt. Vad dessa vill uppnå som begår dessa hot är ju uppenbart. Man vill skrämmas och man vill på detta sätt få istånd en förändring. Vad man inte förstår är att man skadar klubben och framför allt skadar man den personen man hotar. Speciellt när hoten övergår till handgripligheter som i detta fall när man lossar hjul på Degerforstränaren Mark Semlers bil. En åtgärd som nämnts tidigare kunde ha slutat väldigt illa. Är det så här vi vill att fotbollen ska se ut i framtiden. Att man riskerar livet på en tränare, spelare eller andra inblandade bara för att det egna laget går dåligt? Självklart måste man ju kunna framföra kritik om det är någonting som man tycker är fel. Men det är något helt annat än dessa hot och obehag som man utsätter andra för. Vi som älskar fotboll vet att fotbollen är viktig del i våra liv men det får aldrig gå ut över det mänskliga. Vi måste inse att fotbollen trots allt bara är en sport och i det stora hela en liten del av livet

Vi måsta alla som älskar fotboll ta avstånd för dessa obehagliga hot och trakasserier som förekommer inom fotbollens värld. Vi måste stå upp för det goda och det som fotbollen ger oss. Den ger oss alla känslor man kan tänka sig. Glädje, lycka, sorg, ilska, gemenskap mm. Att hålla på ett lag är inte som att gå på bio. En film vet man i regel hur den slutar, man vet inte bara hur vägen till slutet kommer att gå. När du ser en fotbollsmatch om det nu är på plats eller i TV så vet du i regel ingenting om matchens utgång eller förlopp. Det är den känslan som man som supporter tycker är så underbar.


Vi måste få bort huliganismen från våra arenor och i samband med matcherna. Vi måste sluta hata våra motståndare och ägna oss åt enbart att älska våra respektive lag utan att för den skull ge avkall på den verbala sången och de tifoarrangemang som existerar på läktaren. Ibland går det jättebra, vid andra tillfällen går det sämre. I stället för att trakassera när det går dåligt så måste man stödja laget ännu mer i motgång. Det är jättelätt att sjunga och stödja ett lag i medgång, men det är i motgången man knyter nävarna för att vända motgången till en framgång istället. Det är det som dessa sk Degerfors supportrar borde ägna sig åt istället för lägga sin energi på att lossa däcken på tränarens bil

Inga kommentarer: