onsdag, juni 27, 2007

Hammarby IF- IFK Göteborg 3-1

Hammarby besegrade i en underhållande match IFK Göteborg på Söderstadion med 3-1 efter en underbar första halvlek av Bajen. Säsongens bästa spel av Hammarby fick den jublande hemmapubliken se i första halvlek. Annars var det Blåvitt som startade piggt med hög press på bollhållaren. Men Hammarby slinker snabbt från den lilla blåvita greppet efter bara några minuter och när Harris Laitinens fina högerinlägg i den nionde minuten når en helt omarkerad Sebastian Eguren som i lugn och ro kan ta ner bollen och prickskjuta in 1-0 bakom en chanslös Bengt Andersson i IFK målet så blev detta starten på en intensiv fotbollsuppvisning från Hammarby sida. Med fart och med ett härligt passningsspel trycker man ner Blåvitt långt ner på deras planhalva. Man spelade ut Blåvitt efter noter och det framstod på plan att det var stor klasskillnad mellan lagen. Det var Hammarbys mittfält som stod för fiolerna där Erkan Zengin gör sin bästa match för säsongen och ställde till stor oro för gästerna på sin högerkant. Harris Laitinen var pigg och gör en strålande halvlek. Hans fina inlägg till 1-0 målet var av högklass. Sen levererar innermittfältet som vanligt. Sebastian Eguren och Louay Chanko spelar på sin allra högsta nivå. Glädjande var också att spelarna vågade ta avslut från distans. Petter Andersson och Harris Laitinen hade ett par rykande skott som visserligen inte resulterade i några mål men de var inte långt borta. I den 22 minuten får Hammarby en frispark strax utanför Blåvitts straffområde när Gustav Svensson glidtacklar ner Laitinen. Fram stiger Louay Chanko som mycket vackert knorrar in 2-0 bakom Bengt Andersson som bara kan stå och titta på. Helt underbart frisparksmål av Chanko som får det att tåras av lycka. Fortsatt stor Bajendominans i matchen, men Blåvitt tilläts att sticka upp och i den 32 minuten var det nära en reducering då den unge Jakob Johansson får ett motlägg när Eguren försöker rensa bort bollen. Bollen tar på Johanssons fot och går strax över Bajen målet. Hammarby jagar mera mål och oroar ständigt Göteborgs försvar. Petter Andersson är kvick med sina dribblingar och var nära ett mål men det sista ville sig inte för norrläningen. I stället är det nära Göteborgreducering när Jonas Wallerstedt kommer loss men en utmärkt utrusande Richard Kingson tajmar precis situationen och kan få bort bollen. Wallerstedt faller på den utrusande Kingson och det blev lite straffviftande från gästerna, men domaren gjorde rätt som friade. Strax innan halvtidspausen så avgör Hammarby matchen när Haris Laitinen snappade upp en boll på Göteborgs planhalva, spelade ut till höger där en framrusande Erkan Zengin utmanade sin back, avancerade in i straffområdet och satte bollen i mål med ett distinkt skott ur snäv vinkel. Kul att Zengin får göra ett sådant fint mål i sin bästa match för säsongen. Detta kommer att stärka hans självförtroende inför fortsättningen av allsvenskan. Trots att det regnade över Söderstadion denna kväll så var det inte många som tänkte på det när domaren blåste till halvtidsvila. Underbara grönvita 45 minuter var tillända.

När man leder med 3-0 i paus är det viktigt att man håller undan första 15 minuterna av andra halvlek så inte motståndarna känner att de kan få kontakt. Det var precis de som inte skedde i början av andra halvlek. I den 50 minuten får Blåvitt den för deras del viktiga reduceringen då Magnus *Ölme* Johansson drämmer till en frispark från halva Hammarbys planhalva samtidigt som Kingson dirigerar sitt försvar. Han hinner inte reagera förrän det är för sent och därmed inte hinner ner för att rädda. 3-1 reduceringen är ett faktum. När ett lag får smak på mål så vill man ha mer och de närmaste 25 minuterna var viktiga för Hammarby att hålla undan. Göteborg försökte forcera in ytterligare mål men Bajens försvar fick briljera och visa sitt kämpaglöd. Petter Andersson fick tyvärr byta efter en skada på vaden i halvtid. Jag hoppas att det inte någon allvarlig skada. In hoppade forwarden Nkosinathi Nhleko som verkligen försökte men var alltför ensam på topp när Hammarby backade hem för att försvara ledningen och satsa på kontringar. Det höll på att lyckas när Paulinho var på väg igenom men blev nerdragen i straffområdet och domaren Martin Ingvarsson kunde likaväl blåsa straff där men han valde att fria. Efter 70 minuter spel så var jag beredd att in skriva ytterligare ett Göteborgsmål när Jonas Wallerstedt kommer helt fri med Kingson som rusar ut bra och stör Wallerstedt så mycket så att han chippar bollen utanför målet. Bra agerad av Richard Kingson i det läget. Kingson fick visa igen vilken bra målvakt han är då han räddade Marcus Bergs långskott lite senare i halvleken. Men tiden talade för Hammarby och man kämpade till sig tre viktiga och härliga poäng. Ytterligare två byten gör tränaren Tony Gustavsson. I den 81 minuten går den utmärkte Paulinho ut och in kommer försvararen José Monteiro och i den 90 minuten går Erkan Zengin ut och ytterligare en back kommer in nämligen Joakim Jensen. Efter fem minuters tillägg blåser domaren av matchen och Hammarbysegern är klar.

En propaganda halvlek i första samt en kämpainriktad andra halvlek räckte för Hammarby att bärga tre nya underbara poäng. Andra halvlek var som sagt var inte lika fröjd för ögat som första halvlek men Hammarby visar en stor kampvilja under halvleken. Att kämpa ingår också i fotboll och det visade Hammarby att man behärskar. Alla i Bajen förtjänar ett mycket högt betyg. Tränaren Tony Gustavsson har verkligen fått ordning på sina mannar och det bådar gott inför fortsättningen. Målvakten Richard Kingsons kontrakt går ut den 30 juni och han kan ha spelat sin sista match för Hammarby. Allsvenskans bästa målvakt är uppvaktad av andra klubbar i Europa med större plånböcker än vad Hammarby har så det är väl tveksamt om han är kvar i Hammarby. Jag vill önska honom all lycka i fortsättingen och tacka honom för tiden i Hammarby och för allt han har gjort för klubben.

Thank you King Richard.

För Hammarbys del väntar med eller utan Kingson en resa härnäst till Torshavn, Färöarna på lördag där den andra matchen i första omgången i Intertoto cupen mot Klaksvik ska spelas.