torsdag, juni 14, 2007

En parodi på demokrati

I eftermiddag väntas det Sammansatta Konstitutions- och Utrikesutskottet godkänna ett EU-fördrag som är nästintill identiskt med den EU-konstitution som redan avvisats av folkomröstningar i Holland och Frankrike. Pernilla Zethraeus (v) och Max Andersson (mp) går fram med en gemensam reservation och kräver att svenska folket ska få ta ställning till förslaget i en folkomröstning.

- Förslaget innebär att EU får mer makt och undergräver alliansfriheten. Att så stora frågor avgörs i slutna förhandlingar under bara några månader är närmast en parodi på demokrati. Människor har inte fått en chans att diskutera frågorna. Sveriges riksdag har förvandlats till ett transportkompani, säger Pernilla Zethraeus, riksdagsledamot (v).

- Det tyska ordförandeskapet försöker driva igenom EU-konstitutionen med så små förändringar som möjligt samtidigt som de gör allt för att undvika nya folkomröstningar. Processen har varit odemokratisk, sluten och forcerad. EU har inte lyssnat på kritiken. Istället försöker man att köra över det franska och holländska folkens nej, säger Max Andersson, riksdagsledamot (mp).

V och mp har en rad invändningar mot utskottsmajoritetens ställningstaganden i olika sakfrågor i samband med förhandlingarna om det konstitutionella fördraget. De viktigaste frågorna är att Sverige inte ska gå med på ett principbeslut om upprättande av ett EU-försvar, inte gå med på att grundlagsfästa EU:s krav på militär upprustning, och att Sverige ska kräva att få samma undantag från EMU som Danmark och Storbritannien.

Inga kommentarer: