tisdag, juni 19, 2007

Inför Hammarby IF- Djurgården IF












HAMMARBY IF- DJURGÅRDEN IF, RÅSUNDA KL 20.00

Så var det dags igen för ännu ett hett Stockholmsderby. Ikväll tar Hammarby emot Djurgårdens IF. Den första matchen lagen emellan sedan kravallerna på Söderstadion den 28 augusti då matchen fick avbrytas en bit in i andra halvlek sedan Djurgården lett med 0-3. Ett av straffen blev att inga derbymatcher får spelas på Söderstadion utan Hammarbys derby hemmamatcher ska spelas på Råsunda. Men nu är det som det är och det är bara att gilla läget och göra en bra match i kväll.

Tränare Tony Gustavsson förfogar över en frisk trupp så när som på mittfältaren Mikkel Jensen som dock är på väg tillbaka. Som vanligt ställer sig Richard Kingson i målet Han stod över cupmatchen mot IFK Norrköping och kommer att vara laddad för derbyt ikväll. Han lär inte släppa in några bollar bakom sig. Som vanligt kommer han få god hjälp av sitt försvar. Det gäller att spela tätt och inte låta Djurgårdarna komma in i straffområdet. Backlinjen kommer förmodligen att bestå av David Johansson, Christian Traoré, som var väldigt bra mot Norrköping senast, Suleyman Sleyman och Emil Johansson.

Mittfältet är Bajens starkaste lagdel enligt mig. Vi har väldigt bra och rutinerade spelare på den lagdelen. Den som har imponerad mest är Louay Chanko som är överallt på planen. Sliter och kämpar och är ett orosmoment för motståndarna. Dessutom gjorde Chanko sitt första mål i den senaste allsvenska matchen mot Halmstad då han smekte in en frispark från 20 meter. Jag ser gärna en favorit i repris i kväll. Sebastian Eguren sliter också mycket under matcherna. Med sin rutin så styr han mittfältet och sen har han ett erkänd bra tillslag med sina fötter. Erkan Zengin tycker jag har lite mer och bevisa. Han är en väldigt teknisk spelare men han får inte ut så mycket av sitt spel. Men han kämpar varje match så jag hoppas han kan blomma ut ikväll för det är han värd. Den unga norrläningen Petter Andersson tycker jag blir bättre och bättre för varje match. Han har dock inte gjort mål sedan sina två kanonmål mot Brommapojkarna den 29 april. Men han brukar vara inblandade i avgörande situationer i derbymatcher och jag skulle inte bli förvånad om han trycker in ett mål i kvällens derby. Eventuellt så kommer Petter Andersson att spela på topp då kommer Harris Laitinen gå in på mittfältet.

Anfallet har varit den mest utskällda delen i Bajen. Det är mest Charlie Davies som stått i skottlinjen för den kritiken efter alla hans målsumpade chanser. Jag vill inte ställa mig bakom den kritiken för att grabben ställer till med oro i motståndarnas försvar ändå. För chanser det skapar han. Jag skulle bli orolig om han inte skulle vara därframme och skapa sina målchanser. Visst skulle jag vara lycklig om han ledde skytteligan men jag tror att bara han får in ett mål kommer det att lossna för den unge amerikanen. Paulinho gjorde sitt tredje mål för säsongen när han kvitterade till 2-2 på övertid i Halmstad. Hoppas detta kan innebär om utrycket tillåts i dessa midsommartider en islossning för brasilianaren.

Våra motståndare från andra sidan stan Djurgården har tre raka segrar inför kvällens derby. Men man lider av några tunga skador. Stefan Batan, Mattias Jonson, Mikael Dahlberg och Quirino är inte tillgängliga för spel. Dessutom är Markus Johannesson avstängd. Men Djurgården har trots detta ett bra lag som är med i toppstriden i år. Man har inte någon spelare som sticker fram i den allsvenska skytteligan. Däremot har laget fem spelare som gjort två mål. En av dessa är Jones Kusi-Asare som är en bra anfallare som Hammarby får hålla koll på. Han är snabb och finurlig som kan ställa till det för Hammarby. Daniel Sjölund vände med sina två snabba mål derbyt mot AIK när Djurgården vann med 3-1. Förhoppningsvis blir han ingen Bajendödare i kväll, men det är upp till Hammarby att se till att han inte blir det. Djurgården ligger på en fjärde plats med 16 poäng och 15-8 i målskillnad.

Matchen i kväll är viktig för båda lagen men i synnerhet för Hammarby. Nu var det ett tag sedan vi vann (13 maj, Örebro SK hemma 1-0) och det vore skönt med en seger i kväll på många sätt. Vi har sju poäng upp till serieledarna Elfsborg som dock har två matcher mer spelade än Hammarby. Kvällens motståndare Djurgården är fyra poäng före. En förlust i kväll skulle innebära att chansen till en topplacering skulle vara borta. Vinst skulle de bli tvärtom. Vi kan nog se fram emot en spännande match där inget av lagen går för oavgjort. Jag tror att Hammarby är revanschsugna efter fjolårets skandalmatch och senaste derbyförlusten i våras mot AIK. Man törstar och hungrar efter en derbyseger. Men det är viktigt att få en bra start i matchen så vi får luft under skorna. Att spela med en säkert, snabb passningsspel gör att man lättare kan komma till målchanser. Sen gäller det att vara vaksamma i defensiven och inte låta Djurgårdarna komma med fart in i vårt straffområde för där är det farliga. Men jag tror givetvis på seger. Jag brukar ju inte bara tippa slutresultat utan även målskyttar Jag tror att Kingson håller nollan i kväll och sen gör Bajen tre mål framåt. Vi kommer få tre målskyttar. Jag tror att Louay Chanko, Petter Andersson och Paulinho gör var sitt mål ikväll. Nu kör vi för en härlig Grönvit derbyfest på Råsundas gräsmatta och på läktarna.
Tillsammans är vi Hammarby.

Inga kommentarer: