onsdag, juni 27, 2007

Inför Hammarby IF- IFK Göteborg



HAMMARBY IF- IFK GÖTEBORG, SÖDERSTADION KL.1900
I kväll är det dags igen för en ny allsvensk match för Hammarby. Denna gång är det IFK Göteborg som står för motståndet på söderstadion. En viktig match för båda lagen som vid händelse av seger hakar på topplagen. I Hammarby är alla spelare tillgängliga förutom skadade Mikkel Jensen som dock tränar för fullt men är ännu inte aktuell för startelvan. Amerikanen Charlie Davies är på landslagsuppdrag för USA i sydamerikanska cupen Copa America och islänningen Heidar Geir Juliusson är avstängd.

I mål som vanligt allsvenskans bästa målvakt Richard Kingson som om inget nytt kontrakt skrivs gör en av sina sista hemmamatcher. Hans tre månaders korntrakt är på väg att ta slut men han kommer att prata om ett förlängt kontrakt efter matchen i kväll. Det är enligt mig viktigt att Kingson fortsätter i målet, men det är förstås en pengafråga också.

Backlinjen är den samma som senaste allsvenska matchen. David Johansson, Christian Traoré, Suleyman Sleyman och Emil Johansson. Backarna gjorde en utmärkt insats i derbyt mot Djurgården även om det var lite virrigt stundtals så redde de ändå ut det. Christian Traoré är stor och stark i försvaret medan kapten Suleyman Sleyman kämpar och sliter där bak. Det är viktigt att backarna inte duttar för mycket med bollen, utan i trängda lägen ska den bara väck från vårt straffområde. Rörligheten både med boll och utan är jätteviktig för att få igång tempot i spelet.

Mittfältet imponerar på mig. Sebastian Eguren, de stora matchernas man, gjorde ju Hammarbys båda mål i segerderbyt mot Djurgården förra veckan. Han spelar med en stor pondus och skicklighet. En av allsvenskans bästa mittfältare är Louay Chanko som går från klarhet till klarhet i varje match. Han sliter och han kämpar och serverar anfallarna med bra passningar. Han ger allt i varje match och är ett föredöme med sitt grön vita bajenhjärta. Även Harris Laitinen har gjort bra matcher på sistone. Dock har det inte riktigt lossnat för Erkan Zengin. Men han ska ha all heder av sin kämpaglöd och jag är övertygad om att de lossnar för honom snart. Hoppas han får göra ett mål, det skulle betyda mycket för Zengin.

I anfallet är ju som jag tidigare nämnt två spelare borta. Charlie Davies, landslagsuppdrag och Heidar Geir Juliusson avstängd. Det innebär att Paulinho får sällskap av Petter Andersson på topp. Två spelare med mål i sinnet. Tycker att Paulinho är på gång efter en medioker inledning av allsvenskan. Det blev visserligen inget mål i derbyt, men han skapade stor oro bland Djurgårdsförsvaret och det kommer han att göra ikväll med bland Blåvitts backar. Även Petter Andersson skapade farligheter framåt utan att få till det där sista. Men han måste våga skjuta mer tycker jag. Mot Djurgården hade han flera lägen att lossa på kanonen men tvekade och då rann chanserna ut. Men så länge han skapar målchanser är jag inte orolig.

IFK Göteborg har varit bra i år. Man ligger för närvarande på en fjärde plats med 17 poäng på 10 matcher. Man har spelat bra med ett snabbt spel som det gäller för Hammarby att se upp med. Man har bra spelare med skytteligaledaren Marcus Berg på topp tillsammans med George Mourad. Den som förmodligen kommer att vinna titeln ”Årets mål” Andres Vasquez är också en sevärd spelare tillika landslagsmeriterade Niklas Alexandersson och kämpen Jonas Wallerstedt. Det gäller att verkligen vara vaksam på de blåvita spelarna. Blåvitt har två avstängningar i Mattias Bjärmsyr och Thomas Olsson. Båda fick gult kort i förra omgången och följer matchen från sidan. Annars så är spelartruppen intakt.

Efter stockholmsderbyna och för min del Kalmar FF så är Blåvitt den mest prestigefyllda matchen för Hammarby. Många är de kamperna mellan lagen där lagen turas om att vinna på bortaplan mest. En Hammarby seger på de senaste sju hemmamatcherna tyder ju inte att Hammarby är favorit. Men vid Hammarby seger klättar Bajen upp på en tredjeplats och hemmamatcher ska man ju bara vinna. Men mot IFK Göteborg får man inte slarva utan man måste spela säkert och med självförtroende så att man låtet Blåvitt jaga boll istället för tvärtom. Sen måste Bajen vara tydliga i de fasta situationerna för Blåvitt är fysikiskt starka och bra på fasta situationer. Fantasi och kämpaglöd är det som gäller ikväll. Jag vill se ett spelglatt Hammarby ikväll som med snabba passningar för matchen med ett bra speltempo i kroppen. Vi ska visa våra gäster att de är vi som bestämmer på Söderstadion. Jag tror på en målfattig men spännande match där Hammarby drar det längste strået med en 1-0 seger. Erkan Zengin gör det målet. Nu kör vi för tre nya poäng.

Inga kommentarer: